Zahit Alüminyum Ar&Ge Merkezi’nden çift kazançlı proje

Adana Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren, Zahit Alüminyum, kurduğu Ar&Ge Merkezi ile yenilikçi ürünlerin yanı sıra, üretim maliyetlerini düşüren...

Zahit Alüminyum Ar&Ge Merkezi’nden çift kazançlı proje
Adana Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren, Zahit Alüminyum, kurduğu Ar&Ge Merkezi ile yenilikçi ürünlerin yanı sıra, üretim maliyetlerini düşüren, aynı zamanda çevreyi koruyan projeler hazırlıyor.
Zahit Alüminyum Ar&Ge Merkezi Danışmanı ve Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Güneş, geçtiğimiz Haziran ayında kurulan merkezde, TÜBİTAK’a sundukları iki projenin yanı sıra, kendi öz kaynaklarıyla hazırladıkları iki projenin daha çalışmalarının sürdüğünü bildirdi. Güneş, hazırladıkları projelerden birinin hem ekonomik hem çevreci olduğunu belirterek, “Bu proje kapsamında, Zahit Alüminyum Tesislerinde üretim sonrası ortaya çıkan cürufları tekrar üretim hattına kazandırma çabasındayız” dedi.
Hiçbir kamu fonu sağlanmadan başlattıkları bu projenin devam ettiğini ifade eden Doç. Dr. Güneş, şunları söyledi:
“Zahit Alüminyum Tesislerine alüminyum, hammadde külçeler halinde gelir ve ergitme fırınlarında ergitilip alaşımlandırılır. Bu işlem sırasında sıvı metal yüzeyinde oluşan cüruf tehlikeli atık kapsamındadır ve bertaraf edilmesi gerekmektedir. Fırında kalan küller, diğer tabirle alüminyum cüruflar düşük ücretlerle çeşitli firmalara satılır. Bunu bir kömür gibi düşünebiliriz. Nasıl ki kömür yanıyor ve sonunda kalan külü bertaraf etmek zorundasınız, bu da böyle bir şey. Ergitme fırınından alınan cürufun analizini yaptığımız zaman görüyoruz ki içinde belirli bir miktar alüminyum kalıyor. Bu proje başarıya ulaştığı zaman cürufun içinde kalan tüm alüminyum işletmemizde değerlendirilmiş olacaktır. Örnek vermek gerekirse; ocakların altında kalan cüruf denilen külleri alan firmalar, içinde yüzde 30 oranında bulunduğunu tespit ettiğimiz alüminyum parçacıklarını kullanıyorlar. Yani 100 birimin sadece 70’i fabrikada kullanılıyor, 30 birimi cüruf oluyor. Bu proje başarıya ulaştığında 30 birim de fabrika bünyesinde kalacak. Biz şu anda hem cürufları hem de bunların içinde kalan alüminyum parçacıklarını değerlendirme çabasındayız. İnanılmaz bir kazanım olacağını düşünüyoruz.”
Proje tamamlandığında, sadece Zahit Alüminyum bünyesindekileri değil sektörde üretim sonucu oluşan tüm cürufların tekrar ekonomiye kazanımını sağlayabileceklerini hatırlatan Güneş, bu açıdan bakıldığında projenin ülke ekonomisi açısından büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.

YASAL UYARI

Marmaristv.com.tr ’ nin yerel haberler bölümünde İHA’nın abonelerine gönderdiği haberler otomatik olarak derlenmektedir. Marmaristv.com.tr editörleri otomatik akış içinde bu haberlere editoryal müdahalede bulunmamıştır. Haber içeriklerinden hukuken ilgili ajans sorumludur.

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.

ÇOK OKUNANLAR

MARMARİS AJANDASI

Tümü