Kümelenme Destek Programı’nın 3. çağrısı Mayıs ayında yapılacak

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Kümelenme Destek Programı’na ilişkin, “Desteklenmeye değer görülen iş planlarına yüzde 50 oranında hibe...

Kümelenme Destek Programı’nın 3. çağrısı Mayıs ayında yapılacak
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Kümelenme Destek Programı’na ilişkin, “Desteklenmeye değer görülen iş planlarına yüzde 50 oranında hibe veriyoruz” dedi. Özlü, Mayıs ayında ise söz konusu programın 3. çağrısının yapılacağını kaydetti.
Kümelenme Destek Sözleşmesi İmza Töreni, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün katılımı ile gerçekleştirildi. Törende Bakan Özlü’nün yanı sıra Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir de bulundu. Bakan Özlü, tören öncesi gerçekleştirdiği konuşmasında, Kümelenme Destek Programı’nın ikinci döneminde destek almaya hak kazanan 5 küme ile destek sözleşmelerinin imzalanacağını belirterek, “Biliyorsunuz, Bakanlığımızda ve bağlı kuruluşlarımızda, sanayi üretimini hem nicelik hem de nitelik olarak geliştirmek için çok önemli destek programları yürütüyoruz. Bunlardan biri olan Kümelenme Destek Programı ile imalat sanayinde üretim ve bilgi temelli bir dönüşüm sağlamayı ve rekabet gücümüzü artırmayı hedefliyoruz. Aynı sektörlerde veya birbirini tamamlayan sektörlerde faaliyet gösteren firmaların belirli bölgelerde yoğunlaşması, yani kümelenmesi, o bölgelerde yapılan üretimin kalitesini ciddi oranda etkiliyor” ifadelerini kullandı.

Desteklenmeye değer görülen kümelenmelere yüzde 50 oranında hibe
Bakan Özlü, desteklenmeye değer görülen iş planlarına yüzde 50 oranında bir hibe verileceğine dikkat çekerek, Kümelenme Destek Programı’nın işleyiş biçimine ilişkin şu bilgileri verdi:
“Kümelenme teşebbüsleri, özel sektör, üniversiteler ve STK’larla, yani tüm paydaşlarla birlikte bir vizyon oluşturuyor ve 5 yıllık bir iş planı hazırlıyor. Desteklenmeye değer görülen iş planlarına yüzde 50 oranında hibe veriyoruz. Yani kümenin ortaya koyduğu projenin maliyetinin yarısını biz karşılıyoruz. Kümelenme Destek Programının ikinci destek çağrısına 27 Şubat 2015 tarihinde çıktık. Bu çağrıya 16 kümelenme birlikteliği başvuruda bulundu. Birliktelikler içinde; 40 üniversite, 624 firma, 17 sanayi odası ve ticaret ve sanayi odası, 47 sivil toplum kuruluşu yer aldı. Doğrusu, bu kadar geniş bir tabanın harekete geçmesinin ve birlikte bir proje hazırlamasının bile tek başına büyük bir kazanım olduğuna inanıyorum. Bugün, yapılan değerlendirmeler sonucunda desteklenmeye hak kazanan beş Kümelenme Teşebbüsü ile Destek Sözleşmesi imzalıyoruz.”
Söz konusu 5 kümelenme teşebbüsünün 5 yıllık toplam iş planı bütçesinin 102 milyon TL olduğuna değinen Özlü, bu miktarın yarısının yani 51 milyon TL’sinin bakanlık tarafından karşılanacağını söyledi.
Özlü, Kümelenme Destek Programı ile sanayide yapısal bir dönüşüm hedeflendiğine dikkat çekerek, “Rekabet gücünü, yenilikçiliği, verimliliği, teknoloji seviyesini, nitelikli istihdamı ve böylece dünya ihracatından aldığımız payı artıracak projeleri hayata geçiriyoruz. Yine projelerimizde sanayinin çevreye etkilerini minimize edecek hususları da dikkate alıyoruz” şeklinde konuştu.

“Türkiye’nin ilk modüler tıbbi cihaz pilot üretim tesisini hayata geçireceğiz”
Desteklenecek 5 kümeye ilişkin bilgiler paylaşan Özlü, İstanbul merkezli küme ile Türkiye’nin ilk modüler tıbbi cihaz pilot üretim tesisinin hayata geçirileceğinin altını çizerek, “Mesela İstanbul merkezli kümemizde sağlık endüstrisinde genç girişimciler için Türkiye’nin ilk modüler tıbbi cihaz pilot üretim tesisini hayata geçireceğiz. Türkiye’de sektörün ortak kullanabileceği model akredite laboratuvarların hizmete girmesi ile firmaların biyo-uyumluluk ve biyo-mekanik test-analiz birim maliyetlerini azaltacağız” dedi.

“Enerji sektöründe yer alan santrallerimizin rehabilitasyonunu milli imkanlarımız ile gerçekleştireceğiz”
Özlü, enerji sektöründe yer alan santrallerin rehabilitasyonunu milli imkanlar ile gerçekleştireceğine vurgu yaparak, diğer kümelenme teşebbüslerine ilişkin şunları söyledi:
“Yalova merkezli diğer bir projemizde, gemi sanayi için önemli bir tasarım merkezi, Bursa merkezli projemizde ise ev tekstili pilot üretim tesisi oluşturacağız. Türkiye genelinde yürütülecek bir diğer projemizle, enerji sektöründe yer alan santrallerimizin rehabilitasyonunu milli imkanlarımız ile gerçekleştireceğiz. Nükleer santrallerin ihtiyaç duyduğu özellikli malzeme ve ekipmanları maalesef geliştiremiyoruz. İnşallah, verdiğimiz destek neticesinde bu ürünleri üretebilir duruma geleceğiz. Son projemizle de Ostim bölgesinde temiz teknolojiler geliştirmek için çalışmalar yapacağız.”

Kümelenme Destek Programı 3. çağrısı Mayıs ayında
Kümelenme Destek Programı sayesinde her biri birbirinden önemli 5 projenin hayata geçeceğini ve ilgili sektörlerin rekabet gücünün artacağını belirten Özlü, ülke sanayisine yönelik bu önemli desteğe gelecek dönemde de devam edileceğini bildirdi. Özlü, konuşması sırasında Mayıs ayı içerisinde Kümelenme Destek Programı’nın üçüncü çağrısına çıkacaklarını da sözlerine ekledi.
ASO Başkanı Özdebir ise imzaları atılacak sözleşmelerden biri olan Nükleer Sanayi Kümelenmesi (NÜKSAK) Projesi ile nükleer sektörde üç yıldır sürdürülen titiz ve yoğun çalışmalar sonucu elde edilen bilgi birikiminin bir yansımasının alınacağını kaydederek, “Sanayi Bakanlığı desteğiyle yürütülecek projede, Ankara, İstanbul, Kocaeli ve Adana Sanayi Odalarının işbirliğiyle; İstanbul Teknik Üniversitesi, Gedik Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi’nin tecrübeleri nükleer sektörde üretim yapmak isteyen firmalarımıza yansıtılacaktır” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından destek almaya değer görülen Nükleer Sanayi Kümelenmesi (NÜKSAK), Bursa Sürdürülebilir Ev Tekstili Kümelenmesi (SETEK), Gemi İnşa Sanayi Kümelenmesi (GEMİ), İstanbul Sağlık Endüstrisi Kümelenmesi (İSEK), Ostim Temiz Teknolojiler Kümelenmesi (OSTEK), 5 kümelenme birlikteliği ile imzalar atıldı.

YASAL UYARI

Marmaristv.com.tr ’ nin yerel haberler bölümünde İHA’nın abonelerine gönderdiği haberler otomatik olarak derlenmektedir. Marmaristv.com.tr editörleri otomatik akış içinde bu haberlere editoryal müdahalede bulunmamıştır. Haber içeriklerinden hukuken ilgili ajans sorumludur.

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.

ÇOK OKUNANLAR

MARMARİS AJANDASI

Tümü