Ankara Şeker Makine Fabrikası elektrikli otomobil ve uçak motoru yapmaya aday

Ankara Etimesgut’daki Şeker Fabrikasının bünyesinde faaliyet gösteren ve bir zamanlar Ortadoğu’nun en büyük makine fabrikalarından olan Elektromekanik...

Ankara Şeker Makine Fabrikası elektrikli otomobil  ve uçak motoru yapmaya aday
Ankara Etimesgut’daki Şeker Fabrikasının bünyesinde faaliyet gösteren ve bir zamanlar Ortadoğu’nun en büyük makine fabrikalarından olan Elektromekanik Aygıtlar Fabrikası (EMAF) ve Makine Fabrikası bugün gerçek işlevinden yoksun, bir kenara atılmış vaziyette olmasına rağmen büyük işlere imza atmaya devam ediyor.
Kurulduğu günden bugüne Türk mühendisleriyle yerli teknolojik gücünü kullanarak hidroelektrik santrallerine kadar büyük başarılara imza atan EMAF ve Makine Fabrikası, özelleştirme politikaları sebebiyle neredeyse atıl bir konumda olmasına rağmen kendi öz kaynaklarıyla ayakta durmaya çalışıyor.

Elektrikli otomobil ve uçak motorunu yapmaya aday
Konuya ilişkin açıklamada bulunan Türkiye Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri Sendikası (ŞEKER-İŞ) Genel Başkanı İsa Gök, ülkemiyi dışa bağımlılıktan kurtaracak ve verimliliğini artıracak nice projelere imza atan ve Türkiye’nin adını dünyada duyurmaya hazır olan EMAF ve Makine Fabrikası’nın bugün milyarlarca dolar ödenerek ithal edilen elektrikli otomobillerin motorunu hatta uçak motorlarını ithalat fiyatının çok çok altında bir yatırımla gerçekleştirebilecek beyine ve kapasiteye sahip olduğunu söyledi. Gök, şu açıklamayı yaptı:
“Başta Türkiye Elektrik Kurumu, Türkiye Kömür İşletmeleri, Çimento Fabrikaları, BOTAŞ, Barajlar, Hidroelektrik Santralleri, Belediyeler, MKE, TBMM, ETİ Maden, TCDD olmak üzere daha birçok kamu ve özel kuruluşlarda elektrik, elektronik ve elektromekanik sistemlerin bakım-onarım, üretim ve yerinde montaj işlerini de gerçekleştiren EMAF, 1997 yılında Özbekistan’a emsal maliyetinin üçte biri fiyatına yüzde 97 Türk mühendislerinin maharetiyle şeker fabrikası kuran ve adını fabrika yapan fabrika olarak Türk ekonomisinin sayfalarına altın harflerle yazdırdı.”

Fabrikanın yapamadığı iş yok
Biri Özbekistan olmak üzere 13 Şeker Fabrikası, 9 Çimento Fabrikası, Aliağa, İpraş İzmit rafinerilerinin basınçlı kap, dram, kolon ve eşanjör imalatlarını yapan makine fabrikasının Özbekistan’ın Horezm bölgesinde 3000 ton/gün pancar işleme kapasiteli şeker fabrikasını Türkiye toprakları dışında kurarak bir ilke imza attığının altını çizen Gök, “Makine fabrikasında ayrıca Komple bir şeker fabrikasının yüzde 95’i, çimento fabrikasının yüzde 85’i imal edilebiliyor. Bunların dışında fabrika; termik santraller için 100 t/h buhar kapasiteli buhar kazanları ile 150-200 MW gücündeki hidrolik türbinleri imal etmek üzere gerekli makinalara sahip olup, ağır sanayide kullanılan muhtelif büyük boyutlu, ağır makine imalatını yürütebilecek kapasitede, uygun takım tezgahları ve teçhizatla donatılmış durumda. Türkiye’de ilk defa Türkiye Elektrik Kurumu iş birliği ile Hirfanlı Hidroelektrik Santrali’ne yüzde 100 yerli malzeme kullanılarak 32 MW gücünde bir hidrolik türbin ve jeneratörün imalatını başarıyla gerçekleştirdi. Son olarak Zorlu Enerji Grubu için, Manisa Alaşehir’de bulunan 45 kW kurulu gücündeki jeotermal kaynaklı güç santraline ait çapı 3 metre, boyu 6.5 metre, ağırlığı ise 25 ton olan buhar türbininin bakımını gerçekleştirerek işletmeden teşekkür mektubu aldı” diye konuştu.

YASAL UYARI

Marmaristv.com.tr ’ nin yerel haberler bölümünde İHA’nın abonelerine gönderdiği haberler otomatik olarak derlenmektedir. Marmaristv.com.tr editörleri otomatik akış içinde bu haberlere editoryal müdahalede bulunmamıştır. Haber içeriklerinden hukuken ilgili ajans sorumludur.

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.

ÇOK OKUNANLAR

MARMARİS AJANDASI

Tümü