"Tek kullanımlık poşet yasaklansın" teklifi

CHP Muğla Milletvekili Profesör Doktor Nurettin Demir, tek kullanımlık plastik ürünlerin üretiminin ve kullanımının yasaklanması için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na kanun teklifi verdi.

Günlük hayatımızın içinde yer alan plastikten yapılan pet şişeler, kaplar, su bidonları, plastik kutularda paketlenmiş gıdalar, biberonlar...

Plastik maddelerden yapılan bu ürünler sağlığımızı tehdit ediyor. Sadece sağlığımızı değil, Denizi, sahili, okyanusu, toprağı kirletiyor. Deniz yaşamına zarar veriyor ve deniz canlıların besin zincirine girerek sofralarımıza kadar ulaşıyor.Birkaç dakika kullandığımız plastikler, yüzlerce yıl doğada kalıyor. Tek kullanımlık plastiğin üretimi 5 saniye. Doğada parçalanması ise 500 yıl sürüyor. Ortaya çıkan atık boyutları ise giderek artıyor. Ekonomik olması adına kullanılan plastik, giderek ağırlaşan bir faturayı ortaya çıkartıyor.

Her sene 12 milyon ton tek kullanımlık paketleme ürünlerinden oluşan plastik denizlere atılıyor. Bugün denizlerimizde 150 milyon tonun üzerinde plastik var. Peş peşe eklenmesi durumunda denizlerdeki plastikler, aya iki kez gidip gelecek uzunlukta bir yol oluşturuyor.

Büyük plastik parçaları balinalar, kaplumbağalar ve deniz kuşları gibi türlerin boğulmasına neden oluyor; küçük plastik parçaları ise deniz hayvanları tarafından yiyecek sanılıp yeniyor ve bu hayvanların zehirlenmesine ve boğulmasına yol açıyor. Deniz kuşlarının yüzde 90’ının, deniz kaplumbağalarının üçte birinin midesinde plastik bulunuyor.

Hesaplamalara göre 2021 yılında, insanlık yılda yarım trilyon plastik şişe kullanıyor olacak.Denizlerdeki kirliliğin en tehlikeli sorumlularından biri olan mikro plastik üretimi Birleşik Krallık tarafından yasaklandı. Mikro plastiklerin kullanımının yasaklanması ile Birleşik Krallık, küresel ölçekte plastikle mücadelede dünyanın en zor yasalarından birini uygulamaya koyarak öncülük etti.

CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, dünyada çevre ve insan sağılığını yakından ilgilendiren plastik kullanımına bu bilgilerle dikkat çekti. Türkiye’de de tek kullanımlık plastik tüketimini ortadan kaldırmak gerektiğini belirtti. Cam, kağıt gibi görece daha az zararlı endüstriyel ürünlere, geleneksel alışveriş alışkanlıklarından biri olan file sepet kullanımına insanların yönlendirilmesi gerektiğini belirtti. Demir, konuyla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na kanun teklifi verdi.Demir teklifinde doğaya ve canlılara kalıcı zararlar veren tek kullanımlık plastiklerin kullanımının yasaklanması amacıyla bu Kanun Teklifini hazırladığını kaydetti.

 

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.

ÇOK OKUNANLAR

MARMARİS AJANDASI

Tümü