TCG Giresun yurda döndü

Aden Körfezi, Hint Okyanusu ve Arap Denizi bölgelerinde deniz haydutluğu ile mücadele çalışmalarına katılan TCG Giresun firkateyni, 169 gün sonra Marmaris İlçesi’ndeki Aksaz Deniz Üssü’nde törenle karşılandı.

TCG Giresun yurda döndü

Marmaris İlçesi’nin 15 kilometre uzaklıktaki Aksaz Deniz Üssü Komutanlığı’ndan 3 Haziran 2017 günü düzenlenen törenle Birleşik Görev Kuvveti-151 kapsamında, Aden Körfezi ve Somali açıklarında deniz haydutluğuyla mücadele harekâtına gönderilen TCG Giresun Firkateyni yurda döndü.

Aksaz Deniz Üssü’ndeki üç numaralı parmak iskelede, TCG Giresun Firkateynini karşılamak için düzenlenen törene;  Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral Hakan Ercan, Aksaz Deniz Üs komutanı Tuğamiral İlker Özkan, deniz üssünde görevli komutanlar, TCG Giresun Firkateyni askerlerin yakınları katıldı. Askeri üssün körfezine giriş yapan savaş gemisini, helikopter ve Zodyak botlarda ki özel kuvvetler askerleri ve limanda demirli firkateynler siren çalarak karşıladı. Limana yanaşan savaş gemisinden inen askerler tek sıra halinde koşar adımlarla tören alanına geldi. TCG Giresun Firkateyni Komutanı Yarbay Murat Aktaş’ın Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral Hakan Ercan’a tekmil verdi.

Törende konuşan Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral Hakan Ercan, “ TCG Giresun Firkateyni Aden Körfezi ve uluslar arası sularda başarı ile görevini tamamlayarak yurda döndü. Türk Deniz Kuvvetleri bugüne kadar deniz haydutluğu ile mücadele kapsamında 2009 yılından bu yana Aden Körfezi ve çevresinde 20 firkateyn görevlendirdi. Türkiye'nin istikrarlı ve etkin desteği sayesinde son 8 yıldır bölgede herhangi bir Türk gemisi kaçırılmadı ve deniz haydutluğu faaliyetleri bitme noktasına geldi. 45000 kilometre yol alarak dünyanın etrafını bir kez dolaştı.4 ülke ziyaretinde bulunan korsan avcılarımız 11 liman ziyaretinde bulundu. Başarılı görevler icra ederek Türk Deniz Kuvvetleri’nin gururu olan savaş gemisi personelimize şükranlarımızı sunarız” dedi.

Resmi tören sonrası ellerinde “Bir tanedir benim babam”, “ Hoş geldin babam” yazılı dövizlerle bekleyen çocuklar ve aileler sevinç gözyaşları ile kavuştu. Askerler, yakınlarına sarılarak sevinç gözyaşı döktü. Askerler, yakınlarıyla gemi önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. Ardından savaş gemisine çıkılarak içerisi gezildi.

ADEN KÖRFEZİNDE BAŞARILARA İMZA ATTI

TCG Giresun Firkateyni, 8 Eylül 2017 tarihinde Hint Okyanusu’nda keşif gözetleme görevi sırasında Yunanistan bandıralı Aegean Angel adlı tankerde yaralı gemi personeli acil çağrısı aldı. Helikopter kurtarma vinci vasıtasıyla yaralı kişi tankerden alınarak TCG Giresun savaş gemisine getirildi. Burada askeri doktor tarafından ilk tedavisi yapılan personel, ileri tıbbi müdahale için en yakın liman olan Umman’a intikal ettirilerek hayatı kurtarıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ortadoğu gezilerinde keşif ve gözetleme yaptı. Korsanlık yaptığı tespit edilen 13 grup Aden Körfezi ve çevresinden uzaklaştırıldı. TCG Giresun, Birleşik Görev Kuvveti-151 faaliyetlerinde Türk Kızılay için Somali'ye yardım malzemesi taşıyacak gemiye refakatte bulundu.

SAVAŞ GEMİSİ TAM DONANIMLI

TCG Giresun Fırkateyni'nde çoğu rütbeli 210 personel görev yaptı. Bölgede yaklaşık 5.5 ay kalan gemiye, görevi sırasında bir SH-70 helikopteri, bir sualtı görev timi (SAT) ve bir amfibi hücum timi eşlik etti.. Fırkateyn, 2009, 2010,2011 ve 2015 yıllarında toplam dört kez Aden Körfezi'nde görev yaptı. Gemide Arapça, Almanya, Fransızca ve Rusça bilen personel görev aldı. Gemide bir basınç odası ve biri dalış konusunda uzman olmak üzere 2 doktor, 2 sıhhiye astsubay ve 1 uzman teknisyen görev yaptı. Gemide dünyanın her yerinden konuşabilmeye imkan sağlayan uydu telefon sistemi de bulunuyor.

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.