Sürücü hakkında takipsizlik kararı

Sakar Geçidi’ nde 24 kişinin öldüğü tur midibüsü faciasıyla ilgili sürücü Armağan Sertbaş hakkında takipsizlik kararı verildi. Bilirkişi heyetinin raporuna göre kazanın nedeni fren sisteminin bozulması.

Sürücü hakkında takipsizlik kararı

Marmaris Karayolu'nun Sakar Geçidi'nde kontrolden çıkıp alt yola savrulan bir tur midibüsünün otomobilin üzerine düşmesi sonucu 24 kişi hayatını kaybetmiş, 10 kişi de yaralanmıştı. Kazayla ilgili bilirkişi heyetinin incelemelerini tamamlayıp hazırladığı rapor doğrultusunda midibüs şoförü Armağan Sertbaş hakkında takipsizlik kararı verildi. 

Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Necip Topuz'un talimatıyla, midibüsteki arızanın belirlenmesi için içerisinde akademisyenlerin de bulunduğu bilirkişi heyeti oluşturulmuştu. Hurdaya dönen midibüs üzerinde inceleme yapan bilirkişi heyeti raporunu hazırladı. Raporda, arızanın aracın fren aksamında meydana geldiği belirtildi. Ayrıca kazadan yaralı olarak kurtulan yolcuların aracın frenlerinin boşaldığı yönündeki ifadesi doğrultusunda inceleme yapan bilirkişi ekipleri, aracın fren hidroliğinin boşaldığını ve frenlerin kaza sırasında tutmadığını belirledi. 

Kazanın meydana gelmesini iki nedene bağlayan bilirkişi heyeti, birinci nedeni, sağ arka tekerlekte bulunan fren teker silindiri o-ringinin yırtılmasıyla sağ arka tekerlekten fren hidroliğinin tamamen boşalması olarak belirledi. İkinci neden olarak ise, araç sahibinin aracın orijinal fren sistemi üzerinde yaptığı değişikliği gösterdi. Raporda aracın mekanik yapısına uygun olmayan şekilde fren sisteminin değiştirildiği ifadesi yer aldı.

Makine Mühendisleri Odası ve Türk Standartları Enstitüsü'nden izin alınmadan yapılan bu işlemle aracın orijinal fren sisteminin değiştirilmesi sonucunda arka tekerlekteki hidroliğin boşaldığı belirtildi. Araçtaki bu yasal olmayan değişikliği yapan araç sahibi, raporda 'Asli kusurlu' olarak görüldü. Kazayı yapan şoför Armağan Sertbaş'ın ise kaza sırasında yapması gerekenleri yaptığı, aracı durdurmak için çaba gösterdiği, araçtaki teknik aksaklıklar nedeniyle kazada kusurunun olmadığı belirtildi. Ayrıca kazanın meydana geldiği karayolunda kazanın oluşumuna neden olacak herhangi bir kusurun olmadığı da açıklandı. Bilirkişi raporunda da belirtildiği gibi olayda asli kusurlu olduğu belirtilen midibüs sahibi hakkında ise henüz dava açılmadı.

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Şöför aynı kazada öldü zaten ki aynı otobüste karısı ve bebeği vardı. Bilerek kendini uçurumdan atacak hali yok.

3 Cömert Yılmazkuzucuoğlu, 13.11.2017 17:53