Sit alanlarının daraltılmasına tepki

Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla, Gökova Körfezi, Marmaris, Ula, Menteşe bölgesindeki sit alanları daraltıldığı iddia edildi.

Sit alanlarının daraltılmasına tepki

Gökova Körfezi’nde sit alanlarının Bakanlar Kurulu Kararı ile daraltıldığı idida edildi.. Gökova Körvezi, Marmaris, Ula, Merteşe Bölgesi Bakanlar Kurulu kararı ile imara açıldığı ileri sürüldü. 16 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Akbük’den Bördübet Koyu’nun olduğu alana kadar orman ve deniz kıyılarının yer aldığı şeritte sit alanında daraltmaya gidildiği ifade edildi. . Karara göre 1’inci sit alanında 34.162 hektarlık alanın, 12.544 hektar olarak belirlendi. Bu alanın 2.447 hektarı denizde yer aldı.

Karardan önce 2’inci derece sit alanı bulunmazken, bu alan için 23.530 hektarlık alan ayrıldı. Bunun 3.449 hektarı ise deniz için ayrıldı. Bu alan kararının ardından çadır, bungalow ve günübirlik turizm alanı olarak kullanılabilecek. 3’üncü derece doğal sit alanı olan 1.353 hektarlık alanda ise 1.994 hektarlık daraltma yapıldı. Kararın ardından bu alan konut yapımı için inşaata açılacak. Turizm ve yerleşim için istenilen faaliyet yapılabilecek. Deniz için ayrılan alana, yatların parkı için marina ve rekrasyon yapılabilecek.

CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ, Gökova Körfezi’nde sit alanlarının bakanlar kurulu kararı ile daraltıldığı iddialarına  tepki gösterdi.Üstündağ “ Gökova Körfezi’ni içine alan paftayı ekolojik temelli doğal sit çalışması olarak daha önce onaylamışlardı. İktidarı uzun süredir uyarıyoruz. MUÇEP ciddi çalışma yaptı. Akbük Koyu’nda eylem yaptılar ama iktidar söylediklerimizi dikkate almadığı gibi Gökova Körfezi’nin tamamının sit derecelerini düşürerek yapılaşmaya yol açacak şekilde onaylandı ve Resmi Gazete’de yayınlandı. Muğla halkının doğanın korunması adına  gösterdiği tepkileri dikkate almadıklarını gösterdiler. Mugla kamuoyu rahatsız. Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı dava var. Ekolojik temelli  doğal sit çalışmasının Gökova kısmıyla ilgili. Bu yapılaşmayı doğal düzeneklerin ortadan kaldırılmasına yönelik kabul etmiyoruz. Gereken tepkileri göstereceğiz. Çevre Ve Şehircilik Bakanı Dalyan’da, vatandaşlara bu düzenlemeyi haberiniz olmadan onaylamam dedi ama onayladılar. “dedi.

 

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.