Özel Haber-Komisyonda tasarı tartışması

Türkiye Büyük Millet Meclisi Çevre Komisyonu, Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı’nın görüşmelerine başlamıştı...Tasarı iki bakanlık arasında tartışmalara neden oldu.

Özel Haber-Komisyonda tasarı tartışması

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2012 yılından bu yana TBMM’de bekletilen Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanun Tasarısı’nın görüşmelerine başlanmıştı. TBMM Çevre Komisyonu’nda görüşülen tasarı Türkiye’nin korunan alanlarıyla ilgili yönetsel yetkiyi tek elde toplamayı öngörüyor.Milli parklarla ilgili kanun da yürürlükten kaldıracak. Özel Çevre Koruma Bölgelerinin sınırlarında bulunan milli park, tabiat parkı ve tabiat anıtları ise iptal edilecek.

Tasarıya göre, ÖÇK sınırlarında bulunan Ölüdeniz Tabiat Parkı ve Kıdrak Tabiat Parkı ile Trabzon’daki Uzungöl ÖÇK sınırında bulunan Uzungöl Tabiat Parkı’nın bu statüleri iptal edilecek. Datça-Bozburun ÖÇK sınırında bulunan Kovanlık Tabiat Parkı da bu statüsü iptal edilecek korunan alanlar arasında. Marmaris ve Köyceğiz sınırlarında yer alan ‘Marmaris Milli Parkı’nın da Gökova ÖÇK ile çakışan bölümleri bulunuyor.

Türkiye’de geniş kesimin tepkisini çeken tasarı çevre komisyonunda da tartışmalara neden oldu. Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Kültür ve Turizm bakanlığı arasında tasarı nedeniyle gerginlik çıktı. Tasarının görüşmelerinin bekletilmesi gündeme geldi.CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, “kaygı verici düzenlemelerin bulunduğu tasarının geri çekildiğini söyleyebiliriz” dedi.

Aldan “Balıkesir milletvekili Mehmet Tüm’den bilgi aldım. Komisyona çok kaygı duyulacak bir tasarı gelmiş. İlk görüşme yapılmış. CHP’li vekiller erteleme istemişler.Öğrendiğimiz kadarıyla Orman Bakanlığı ve Kültür Bakanlığı arasında tartışma çıkmış. Görüşmeyi ertelemişler. Belki tasarı hiç gündeme gelmeyebilir. Kültür Ve Tabiat Varlıkları’nı DSİ’ye bağlama girişimleri varmış. O konuda ilk görüşmeyi yapmışlar. Bir hafta erteleme istemişler. Bir haftayı da geçmiş. Anladığımız kadarıyla bu geri çekilmiş durumda. Yetkilerin dağılımında anlaşmazlık söz konusu. Tek elde toplama var. DSİ yetkilerinin genişletilmesi, kiralık yerlerin 29 yıldan 49 yıla çıkarılacak olması tartışma yapmış. Biz de buna ciddi anlamda direnç göstereceğiz.” dedi.

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.

ÇOK OKUNANLAR

MARMARİS AJANDASI

Tümü