ÖZEL HABER-İnbükü ne zaman ziyarete açılacak?

İnbükü Tabiat Parkı, 2016 yılından bu yana ziyarete kapalı. Milli Parklar Muğla İl Şube Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü İnbükü’nün gelişme planını hazırladı. Ancak plan henüz Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından onaylanmadı.

ÖZEL HABER-İnbükü ne zaman ziyarete açılacak?

İnbükü Tabiat Parkı  Türk Sanat Müziği sanatçısı Emel Sayın’ın burada  denize girmesiyle halk arasında ’Emel Sayın Koyu’ olarak da biliniyor. Yeşil ve mavinin birleştiği İnbükü Tabiat Parkı Marmaris’te bir zamanlar çadır ve karavan turizminin önde gelen milli park kamplarından biri olarak kullanılıyordu.

İnbükü Tabiat Parkı’nda bulunan sosyal tesisler kaçak olduğu gerekçesiyle mahkeme kararı ile yıkılmıştı.

1. Derece SİT Alanı’nda bulunan, İnbükü Tabiat Parkı’na 1986-1988 yılları arasında bulaşıkhane, çamaşırhane, tuvalet ve büfeden oluşan sosyal tesislerin yapımı için proje hazırlandı.Bölge 1. Derece doğal SİT Alanı olduğu için Tabiat Varlıkları Koruma Müdürlüğü’ne gerekli izin için başvuruldu. Ancak kurum başvurulara cevap vermedi. Orman İşletme Müdürlüğü de tesislerin inşaatına başlayarak 3 yıl gibi bir sürede bitirdi. 2008 yılı içerisinde Muğla Valiliği İl Özel İdaresi, il genelinde kaçak yapılarla ilgili inceleme başlattı. Yapılan araştırmada İnbükü Orman İçi Dinlenme yerindeki sosyal tesislerin kaçak yapıldığı ortaya çıktı. İlgili kurum, Muğla 1. İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme 2009 yılında yıkım kararı verdi. 2010 yılında Danıştay tarafından onanan karar 2016 yılında uygulandı.Milli Parklar Muğla İl Şube Müdürlüğü sosyal tesisleri yıktı, kamp kapatıldı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Milli Parklar Muğla İl Şube Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü gelişme planı hazırlayarak İnbükü Tabiat Parkını tekrar hizmete açmak için harekete geçti. İhale yapıldı. Ankara’dan bir  firma ihaleyi kazandı. Firma planı 2017 yılının Ekim ayında teslim edecekti. Ancak ihalenin yüklenicisi Eylül ayında vefat etti. mirasçı, işi devam ettirmek istemeyince kanuna  göre,ihale feshedildi. Muğla İl Şube Müdürlüğü ve Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü kendi imkanlarıyla oluşturduğu heyetle planın kalan kısmını tamamladı.  Plan Nisan ayında Genel Müdürlüğe sunuldu.  Türkiye’de yaşanan erken seçim bürokrasideki işleyişi de durdurdu. Genel Müdürlük henüz planla ilgili bir onay vermedi.

Genel Müdürlüğe sunulan gelişme planına göre,  İnbükü’nde kalıcı yapı tesisi olmayacak. Sığla ağaçlarıyla kaplı bu alanda sadece tuvalet gibi mecburi yapıların yer alması öngörülüyor. Sığla ormanlarında toprağa verdiği zarar nedeniyle Karavan girişi yasaklanacak. Planın onaylanması halinde İnbükü’nün günübirlik kullanıma açılması planlanıyor. Plan onaylandıktan sonra ise buranın işletme işinin yapılması için ihaleye çıkılması bekleniyor.

İnbükü’nün yanı sıra Milas Güvercinlik ve Datça Kovanlık’ın da gelişme planları Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne gönderildi. Bu üç doğa harikası yer için Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün ün onayı bekleniyor.

 

 

 

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.

ÇOK OKUNANLAR

MARMARİS AJANDASI

Tümü