ÖZEL HABER-"Baraj doğa katliamına neden olur"

Bördübet’te yapılması planlanan baraj projesi ilçe gündeminde tartışmalara neden oldu. Marmaris Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Kaplan Bördübet’te baraj projesine karşı olduğunu söyledi. Kaplan, buraya baraj yapmanın doğa katliamına neden olacağını açıkladı.

ÖZEL HABER-

Marmaris’in Bördübet Mevkii’nde yapılması planlanan içme suyu barajı projesi ilçede tartışmaları da beraberinde getirdi.Yaklaşık 20 yıldır Asparan ve Bördübet’te baraj yapılması söylemi gündemdeydi. Oysa bölgeyi yakından tanıyan bazı siyasetçiler bu alanlara baraj yapılmasına sıcak bakmıyor. Zira baraj projesini gerçekçi bulmuyor. Onlardan biri de Marmaris Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Kaplan. Kaplan “Devleti anlamakta güçlük çekiyorum. Bir yerde baraj su varken tartışması devletin zararından başka bir şey değil.”diyerek tepkisini dile getirdi. Baraj projesiyle ilgili şunları söyledi:

“ Asparan barajı 20 yıldır Marmaris gündemini meşgul ediyor. Zeki Eren yirmi yıl önce DSİ’ye başvurmuş.  Asparan’da baraj yapalım diye o zaman gündeme alınıyor bu konu.İki yıl önce yeterli su olmadığı söylendi. Şimdi proje Bördübet’e kaydı. Bördübet’te halkı meşgul edeceğini düşünüyorum. Burada baraj yapılması doğa katliamı, bölgenin bitki örtüsü ve iklimini bozacak bir etki yaratacaktır.”

Marmaris Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Kaplan,  Bozburun ve Datça Yarımadası’na suyun Marmaris Barajı’ndan verilebileceğini önerisini dile getirdi.”Marmaris Barajı’ndan yıllardır sunduğumuz öneri var. İl genel  meclisi üyesiyken de dile getirdim. Marmaris Atatürk Barajı’nda 38 milyon metreküp su var.Bu baraj büyükşehir yasasıyla birlikte MUSKİ’ye devredildi. Marmaris halkı 12 milyon metreküpünü  kullanıyor. 26 milyon metreküp su fazlalığı var. Bozburun ve Datça’nın en fazla 15 milyon metreküp kullansın. Biz oraya su götürsek de bizde 10 milyon metreküp su kalıyor. . Hiç yağmur yağmasa 3-4 yıl yetecek su var. O yüzden Bozburun-Datça yarımadasına suyun Marmaris barajından gitmesi gerekiyor.Bununla ilgili, devlet zaman harcamadan MUSKİ- DSİ zaman kaybetmeden bir çalışma yapması , bölgenin su ihtiyacını karşılaması gerekiyor.”

Kaplan, maliyetler doğrultusunda baraj yapılmasının tercih edildiği gerekçesiyle ilgili de şunları söyledi.“ Yeni bir barajın maliyeti 200 milyon altında olmayacaktır diye düşünüyorum. 16 milyon Bozburun Yarımadası’na su için para ayırdıklarını söylediler. 20-30 milyonu Datça’ya gitsin. 50 milyonluk projedir diye düşünüyorum. DSİ Ve MUSKİ bir araya gelir, kaynağı buraya aktarır. Sorun çözülür diye düşünüyorum. Önemli olan devletin yetkilerinin bir araya gelmesi. Önemli olan niyet. Ben niyetin olmadığını görüyorum.”

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.