Nardugan Marmaris'te kutlanacak

Güneşin Yeniden Doğuşu, yani Nardugan Bayramı Marmaris’te kutlanacak. Yeni Yıl Festivali kapsamında gerçekleşecek kutlamanın adresi 22 Aralık Cumartesi günü 19 Mayıs Gençlik Meydanı olacak.

Nardugan Marmaris'te kutlanacak

Güneşin yeniden doğuşu yani "Nardugan Bayramı" 19 Mayıs Gençlik Meydanı'nda kutlanacak. Kültürlerin buluşması temasıyla devam eden Yeni Yıl Festivali kapsamında, eski Türklerde 21 Aralık tarihinin ardından günlerin uzayıp, gecelerin kısalmaya başlamasının kutlandığı Nardugan geleneği de canlandırılacak. Güneş manasında nar ve doğan manasında tugan ya da dugan'dan üretilen Nardugan Bayramı, müzik, danslar ve eski geleneklerle kutlanacak. 19 Mayıs Gençlik Meydanı'nda Nardugan ateşi yakılacak ve yine inanışa göre temsili akça ağaca dilek ipleri bağlanacak. Ayaz Ata'nın da katılacağı kutlama 22 Aralık Cumartesi günü saat 16.00 ile 19.00 arasında gerçekleştirilecek.

Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, yılbaşı kutlamalarını ve çam süsleme geleneğini eski Türklere dayandırıyor. Araştırmalarına göre Türklerde "nardugan" adıyla kutlanan yılbaşı bayramının Türklerden Mezopotamyaya göçen Sümerlere oradan da Anadolu aracılığıyla eski Roma'ya kadar gittiğini belirtiyor. Nardugan, Ön Türklerde ve İslamiyetin kabulüne kadar olan süreçte bir çok Türk topluluğu tarafından kutlanan bayram. "nar" kelimesi güneş anlamına geliyor "tugan (dugan)" kelimesi 'doğan' demek. İnanışa göre 21 Aralık'ta gece ve gündüz savaşmaya başlar, gece boyu süren savaşın ardından güneşin zaferi kazanmasıyla 22 Aralık'ta gündüzler uzayıp geceler kısalmaya başlar. Türkler Tanrı Ülgen'e güneşi tekrar verdiği için dua eder ve yeryüzünün tam ortasında olduğuna inandıkları hayat ağacı altında bu bayramı kutlarlar, duaları Tanrı Ülgen'e gitsin diye ağacın altına hediyeler koyup, dallarına bantlar bağlayarak o yıl için dilekler dilerler.

 

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.