Sağlık skandalı iddiasına soruşturma

Marmaris’te özel hastanenin 50 metre ilerisindeki evde kalp krizi geçiren bir hastaya 112 Acil Sağlık Merkezi prosedürleri doğrultusunda hemen müdahale edilmediği iddiası gündeme gelmişti. Hastanın hayatını kaybettiği olayla ilgili Muğla İl Sağlık Müdürlüğü’nün soruşturma başlattığı öğrenildi.

Sağlık skandalı iddiasına  soruşturma

46 yaşındaki Ergün Gürleyik  13 Şubat Pazartesi akşamı evinde kalp krizi geçirmiş, yakınları panik içinde 50 metre ilerdeki Marmaris Özel Hastanesi Acil Servisi’ne gitmişti.  Acil Servisteki doktorun hastaya müdahale etmesi istenmişti. Ancak Acil Servis’te görevli doktor,  112 Acil Sağlık Merkezi’nden haber gelmeden hastaneden çıkamayacağını söylemişti. Gürleyik’in kayınbiraderi Engin Yalçın o gece yaşananları Marmaris Haber’e anlatmıştı.Ambulans geldiğinde ise Gürleyik hayatını kaybetmişti. Hasta yakınları,  Gürleyik’in kalp krizi geçirdiği ev ile hastane arasındaki mesafenin sadece birkaç dakika olduğunu belirtmiş, müdahalenin gecikmesine tepki göstermişti.  Aile savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını açıklamıştı.

Özel Marmaris Hastanesi Başhekimi Ünsal Aybek, olayın ardından açıklama yapmış, doktorla ilgili kurum içinde tahkikat başlatıldığını duyurmuştu.Marmaris Televizyonu’nun haberi üzerine Muğla İl Sağlık Müdürlüğü de harekete geçti. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.Olay gecesine ait 112 Acil Sağlık Merkezi kayıtları incelendi. Kayıtlarda 14 Şubat tarihinde gece saat 00,48’de komuta kontrol merkezi aranıyor. Hasta yakını Armutalan’daki  Barış Apart’ta kalp krizi geçirmekte olan hastası olduğunu söylüyor. Kayıtlarla ilgili hazırlanan notta, hasta yakınından adres bilgisi istendiği, arayan kişinin Özel Marmaris Hastanesi’nde olduğunu söylediği belirtiliyor. Hastanede kendisine 112’yi araması söylendiği için telefon açtığını , hastasını iki dakika içinde kendisinin getirebileceğini belirtiyor. 00,50’de ise Özel Marmaris Hastanesi’nde görevli doktor 112’yi arıyor. Bu aramada hasta yakınından adres bilgisi isteniyor. Hasta yakını adres bilgisini veriyor. Bunun üzerine saat 00,52’de Marmaris 1 Nolu ASHİ ekibi, yani  Gençlik Meydanı karışsındaki Toplum Sağlığı Merkezi önünde bekleyen ekip, olay yerine doğru çıkış yapıyor. Ekipler hastanın bulunduğu yere ulaştığında ise saatler 00,56’yı gösteriyor. Kalp krizi geçiren Gürleyik kardiak arrest, yani  kalbin durması tanısıyla Özel Marmaris Hastanesi’ne kaldırılıyor.

Olay  gecesi 112 Acil Sağlık Merkezi kayıtlarına bu şekilde yansımış. Muğla İl Sağlık Müdürlüğü, soruşturmasını sürdürüyor. Uzmanlar kalbin durması durumunda hızlı ve erken müdahalenin hayat kurtardığını belirtiyor.  Bu kapsamda, hastanede görevli doktor neden hastaya müdahale etmedi? Acil durumlarda müdahale edecek ambulans için 112 Acil Sağlık Merkezi’ni aramak zorunlu mu?  Hastaya neden evinin yanındaki hastaneden ambulans sevk edilmedi? Bu ve buna benzer  birçok soru soruşturmanın sonunda  yanıt  bulacak.Ancak bu olaydan geriye büyük bir dram kaldı. 46 yaşındaki bir baba, biri daha doğmamış 4 çocuğunu geride bırakarak yaşama veda etti.

 

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.