Marmaris'te bir Dünya Şampiyonası

Marmaris Belediyesi Özel Kalem Müdürü Sedat Kirt, marmaristv.com.tr köşesinde Marmaris Rallisi hakkında yazdı.

Marmaris'te bir Dünya Şampiyonası

Marmaris, 2012 yılında “Geleceğin Spor Kenti Marmaris” sloganıyla çıktığı yolda bugüne kadarki en önemli organizasyona 2018 yılında, 13-16 Eylül tarihleri arasında evsahipliği yapacak.

Müjdeyi veren Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu’nun (TOSFED) genç ve başarılı başkanı Serkan Yazıcı. Bu müjdeli haberini verdiği, daha doğrusu Türkiye’ye ve Marmaris’e getirmeyi başardığı organizasyon ise Dünya Ralli Şampiyonası (WRC/World Rally Championship).

Yıllar önce Formula yarışları geldiğinde büyük olay olmuştu Türkiye’de. Ne yazık ki fazla sürmedi o heyecan. Dünya Ralli Şampiyonası ise otomobil sporlarında organizasyon büyüklüğü anlamında Formula’dan sonra gelen en önemli sportif etkinlik olarak kabul ediliyor. Yıl boyunca milyonlarca dolarlık bütçeler yapılıyor her ay bir ülkede milyonlarca insana heyecan dolu anlar izletiliyor. 2017 yılının Ocak ayında Monte Carlo’da başlayan yarışlar sırasıyla İsveç, Meksika, Fransa, Arjantin, Portekiz, İtalya, Polonya, Finlandiya, Almanya, İspnya’yı dolaşmış şu ana kadar. 26 Ekim’de Galler ve finalde de 16 Kasım’da Avustralya’da olacak Dünya’nın en önemli rallicileri ve böylece 2017 takvimini tamamlayacaklar.

2018’de bu rotalara Türkiye ekleniyor. Daha doğrusu Polonya çıkarılıp, yerine Türkiye alınıyor. Peki Polonya neden çıkarılıyor? İzleyici fazlalığından. Bu muhteşem organizasyonu izlemek için o kadar çok insan yol kenarlarına yığılıyormuş ki, kontrolü sağlamak gitgide bir sorun halini almış ve bu nedenle Polonya 2018 yılında ralli takviminde yok. Yerine Serkan Yazıcı’nın girişimleriyle Marmaris var. 13-16 Eylül 2018 tarihlerinde Marmaris’te bugüne kadar görülmemiş sportif bir şölen yaşanacak. Yazıcı, “Eğer Marmaris bu organizasyonda başarı sağlarsa WRC uzun yıllar bölgemize gelmeye devam eder” diyor.

WRC’DE MARKALAR YARIŞIYOR

Dünya Ralli Şampiyonası sportif anlamda büyük bir organizasyon olmasının yanında ekonomik açıdan da gittiği yeri ihya eden bir yarış. Düşünün; Monte Carlo’dan başlıyor, Avustralya’da bitiyor… Öyle böyle bir güç değil bu. Yarışmacıların ve ekiplerin yanında Dünya devi otomobil markalarının en üst düzey yöneticileri, otomobil yedek parçası üreten firmalar, sponsorlar, basın… Tüm bunların Marmaris’e gelmesi veya bu kitleye Marmaris tanıtımı bile milyonlarca lira harcayarak altından kalkılamayacak bir yük. Bu işin yalnızca 2 günde olup-biteceğini de düşünmeyin sakın. Öncesinde büyük hazırlıklar yapılıyor. Yarış ekipleri aylar öncesinden gelip bölgeyi keşfediyorlar.

Geçen yıl olduğu gibi Türkiye Ralli Şampiyonası ise 20-22 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek. Aylardır hazırlıkları sürüyor. Çünkü 2018’deki büyük yarışın “organizasyon anlamında” bir provası olacak bu yarış. Türkiye’nin en üst düzey yarış arabaları katılacak. 19 Mayıs Gençlik Meydanı’nda 20 Ekim akşamı bir şenlik havasında başlıyor. Asparan ve Çetibeli parkurlarında 2 gün boyunca 50 müthiş aracın ve tabii ki markaların büyük çekişmesini izleyeceğiz. Bölge halkının da Marmaris Belediyesi’nin sağlayacağı ücretsiz servislerle izleme noktalarına taşınacağını hatırlatalım. 

2018’DE MARMARİS’E ÖZEL PARKUR

Son olarak 2018 yarışına özel bir not verelim; televizyonlardan izlediğimiz Monte Carlo yarışlarının şehir içinde gerçekleşen kısa parkur yarışlarının aynısının Marmaris’te de olması için Marmaris Belediyesi ve TOSFED kolları sıvadı. Şehrin tam göbeğinde, 2 km’ye yakın özel bir parkur hazırlanacak. Bu özel parkurda en önemli konu can güvenliği. Bu nedenle yollar özel hazırlanacak bariyer ve tel duvarlarla çevrilecek. Yarışta unutulmaz anların yaşanacağına kesin gözüyle bakılıyor. O gün Marmaris tarihinin de en kalabalık günü olacak diyebiliriz şimdiden.

Marmarisli turizmcilere de önemli görevler düşüyor bu süreçte; Türkiye Ralli Şampiyonası ve Dünya Ralli Şampiyonası için otellerindeki müşterileri yarış alanına taşımaları en önemli işleri. İkincisi, 13-16 Eylül 2018 WRC Marmaris yarışlarını katıldıkları her fuarda, her toplantıda tur operatörlerine, otellerinde konaklayan ziyaretçilerine duyurmaları gerekiyor (ki bu işten kendileri karlı çıkacaktır). Bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirsinler, Eylül ayı oda fiyatlarını ona göre belirlesinler. Son olarak da, bu işi neredeyse tek başına alıp Marmaris’e, ülkemize, hem de içinde bulunduğumuz zor dönemde kazandıran Serkan Yazıcı’ya bir teşekkür etsinler…

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.

ÇOK OKUNANLAR

MARMARİS AJANDASI

Tümü