"Marmaris'e çok yakışmış"

Türkiye ve dünyada örnek gösterilen modern kentler arasında yer alan Marmaris, geleni kendine hayran bırakmaya devam ediyor.

Marmaris’e tatile gelen Uğur Kansu isimli vatandaş, Marmaris’in düzenli yapılaşmasına ve bisiklet yoluna hayran kaldı.Kansu, Marmaris’teki izlenimlerini Bisikletli Ulaşımı Geliştirme Platformu sosyal medya sayfasında çektiği fotoğraflarla birlikte paylaştı.Paylaşıma kısa sürede yüzlerce yorum ve beğeni geldi.Kansu’nun Marmarisliler Bunları Nasıl Başarmışlar? başlıklı yazısında bisiklet yolunun yapımında emeği geçen Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar'a teşekkür etti.

Kansu’nun paylaşımı şöyle,“Marmaris’in, sahilini boydan boya geçen harika caddesi, bu caddeyle kesişen caddeler ve şehirdeki diğer caddeler bisiklet yolu ağıyla birleştirilmiş. Bazen cadde genişse, her iki tarafına da bisiklet yolu yapılmış. Çalışmalar yakın zamanda bitirilmiş ve uygar olmanın en güzel simgesi maviş bisiklet yolları ve bisikletler, bisikletliler Marmaris’e çok yakışmış. Ayrıca sahil caddesinin kenarına çok güzel kızlı erkekli bir bisikletli heykeli konulmuş. Bisiklet yolları, mavi boya ile, bariyerlerle ve yolların kenarlarında gece devamlı yanıp sönen kırmızı ışıklarla işaretlenmiş. Mazgallar emniyetli, bisikletlilere zarar vermeyecek şekilde dizayn edilmiş. Şehir içinde çok motosiklet olmasına rağmen, bisiklet yolları, motosikletliler, yayalar araçlar tarafından kesinlikle ihlâl ve işgâl edilmiyor. Ortada durumu denetleyen bir merci de yok. Kavşaklarda, bisikletlilere geçiş yolları yapılmış ve buralarda motosiklet ve diğer araç sürücüleri, bisikletlilerin geçişlerinde bisikletlilere mutlaka durup yol veriyorlar. Kavşaklarda ve bisiklet yollarında ki yaya geçitlerinde bisikletliler yayalara yol veriyor. Yaya geçitlerinde mutlaka bütün araç sürücüleri durup, yayalara yol veriyor. Otomobiller, motosikletlilere yol veriyor. Yasak yere park eden araç yok. Hele, dörtlülerini yakıp, ikinci bir park şeridi oluşturacak halde bekleyen araç görmek mümkün değil. Yayalar, çoğunlukla, kavşaklarda, cadde ve sokakların köşelerinde bulunan yaya geçitlerini kullanıyorlar. Trafik ışıkları genellikle fasılalı yanıp sönerek araç ve yayaları ikâz ediyor. Trafikte herkes birbirine saygılı davrandığından olacak, trafik sıkışıklığına rastlamadım. Marmaris'de çok bisiklet kullanan var. Bisiklet yollarında geçen bisikletlileri izlemek çok keyifli. En keyiflisi de Marmaris'te bisiklet kullanmak. Çok kalabalık bölgeler dahil, yerlerde hiç çöp yok. Caddeler, sokaklar, sahil, plaj bölgesi, bütün şehir tertemiz. Birkaç yere bisiklet şeklinde çöp sepetlerinden de konulmuş. Şehir birbirinden güzel heykellerle süslenmiş. Şehirde kimse kimseyi rahatsız etmiyor. Herkes birbirine saygılı ve yardımcı oluyor. Çarşılarda, dükkân önlerinde müşteri çekmek için bağıran, rahatsızlık veren bir esnafa rastlamak mümkün değil. “Burası Türkiye’de bir yer mi? Bu uygar çevreyi oluşturmak için ne yaptılar? Nasıl başardılar?” sorularını hep sordum. İnanın, yukarıda yazdıklarım abartısızdır. Uygar dünyanın çok çok önceleri çözdüğü, bizim hâla çözemediklerimizi Marmaris’te çözmüş; bugünü ve geleceği aydınlık. Marmaris Belediye Başkanına, Marmarisli Bisikletlilere ve Bisiklet Derneklerine ve Gruplarına, Marmarislilere, emeği geçen herkese tebrikler, tebrikler. Bütün şehirlerimiz, ilçelerimiz, Marmaris’i bu başardıklarıyla örnek almalı diye düşünüyorum. Marmaris bisiklet yolları ile ilgili fotoğrafların hepsini gözden geçirmenizi öneririm.”

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.

ÇOK OKUNANLAR

MARMARİS AJANDASI

Tümü