"Kıyılar belediyelere verilsin"

CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ, Danıştay kararı ile MUÇEV’in kıyıları işletme hakkına son verildiğini açıkladı. Üstündağ “Kıyılar MUÇEV’den alınsın, belediyelere verilsin” dedi.

CHP Muğla Milletvekili Avukat Akın Üstündağ, Muğla’daki kıyıların MUÇEV tarafından işletilemeyeceğine dair Danıştay kararı üzerine, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması isteğiyle TBMM’ne soru önergesi verdi MUÇEV’in yılardır yasalara aykırı olarak kıyıların işletmesini yaptığının Danıştay kararı ile kesinleştiğini kaydeden Akın Üstündağ, soru önergesinde Muğla’daki sahillerin, kiralamalarının iptalinin yanısıra  ilgili Belediyelere tahsisini istedi.

 Üstündağ, önergesinde “MUÇEV’e kıyıların işletme hakkının protokolle Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca verilmesi Danıştay kararı ile iptal edilmiştir. Şimdi yapılması gereken on dört adet kıyı ihalesinin ve MUÇEV’e verilen işletme haklarının iptal edilmesidir. Yasadışı uygulamalar ortadan kaldırılmalı, fahiş fiyatlarla sahilleri kullanmak durumunda kalan halkımıza yeniden rahatlıkla sahillere ve kıyılara ulaşma imkanı verilmelidir. Yıllardır yasaya aykırı olarak MUÇEV’e haklar bahşeden yetkililer de yargılanmalı ve uğrattıkları kamu zararları kendilerinden  tahsil edilmelidir. ” dedi.

Milletvekili Üstündağ, soru önergesinde Büyükşehir statüsüne geçtikten sonra Muğla’daki ilçe Belediyelerinin neredeyse gelirsiz kaldığına dikkat çekdi.  Sahillerin ilgili Belediyelere tahsisi ile elde edilecek gelirin  yerel hizmetler için kullanılabileceğine dikkat çekti. Sahillerin belediyelere verilmesini istedi. 

Üstündağ önergesinde Bakan Özhaseki’nin yanıtlaması istemiyle şu sorulara yer verdi. 

Muğla’daki kıyıların işletme hakkını MUÇEV’e veren protokollerin Bakanlığınızca düzenlendiği doğru mudur? Bakanlığınız, bu protokolleri yaparken MUÇEV’in yasada aranan nitelikte kamu yararına çalışan bir kuruluş olmadığı hususunu niçin dikkate almamıştır? Bu yasadışı protokolleri düzenleyenler hakkında herhangi bir yasal işlem yapıldı mı veya yapılacak mıdır?

 İşletme hakkı İptal edilenler dışında 14 adet daha kıyı tesisinin MUÇEV tarafından ya bizzat işletildiği yada işletmecilerce işletildiği bilinmektedir. Danıştayın kararından sonra sözkonusu kıyı alanlarının MUÇEVtarafından  işletilmesine dair protokoller ve işlemler iptal edilecek midir? MUÇEV ile  işletmeciler arasındaki ihale ve protokoller iptal edilmiş midir veya edilecek midir? 

Yıllarca valiliklerin arpalığı olarak kullanılan MUÇEV’e, yasaya aykırı olarak kıyıları işlettiren, ihaleler yapan, kamuyu zarara uğratan görevliler hakkında yasal işlemler yapılacak mıdır ve kamu zararı giderilecek ve bu kişilerden tahsil edilecek midir? 

MUÇEV’in bizzat işlettiği veya işlettirdiği kıyı alanlarının İlgili Belediyelere tahsisini düşünüyor musunuz? Büyükşehir statüsüne girdikten sonra Muğla’daki ilçe Belediyeleriningelirleri son derece azalmış ve neredeyse gelirsiz kalmıştır. Kışın yerleşik nüfusun artması ve yaz ayalarında nüfusunun kat kat fazlasına hizmet etmeye çalışan ilçe Belediyelerine kıyıları işletme hakkı verilirse bu bölge halkının yararına olmakla kalmayacak ve genel olarak toplum da bundan yararlanacaktır. Bu konuda herhangi bir adım atılacak mıdır?

           

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.