Hisarönü'de toplu tavuk ölümleri iddiası

Hisarönü Mahallesi’nde bir hafta içinde meydana gelen toplu tavuk ölümleri halkı endişelendirdi. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri ise kendilerine gelen bir ihbar olmadığını öne sürdü.

Hisarönü'de toplu tavuk ölümleri iddiası

Hisarönü Mahallesi’nde bir hafta içinde yaklaşık 10 hanede toplu tavuk ölümleri yaşandığı iddiaları  tedirginlik yarattı. İddialara göre,Hasan Günay’ın annesi ve kayınvalidesi ile yetiştirdiği tavuklardan 100’ü peş peşe öldü. 50 metre mesafedeki komşusu Kadir Genç’in ise 55 ve diğer yedi hanede yetiştirilen 147 tane olmak üzere toplam 302 kümes hayvanı bir hafta içinde öldü. Hisarönü Mahallesi sakinlerinden Günay ve Genç, ölen tavukları poşete sararak çöp konteynıra attıklarını ve bazılarını gelecek olan yetkililere vermek için ellerinde tuttuklarını söyledi. Tavukları ölen bazı mahalle sakinleri ise “Turizm zarar görür” diyerek kameralara açıklama yapmak istemedi. 

Bir hafta içinde yüz tavuğun öldüğünü söyleyen Hasan Günay, “ Aynı arazi içinde annem ve kayınvalidem ile ayrı evlerde oturuyoruz. Hepimizin ortak 100 tavuğu var. Geçen hafta içinde yumurta veren üç tavuğumuz kümeste aniden öldü. Hastalık kapmış olabilir diyerek kümesi kireçleyip veteriner ile görüşerek ilaç takviyesi yaptık. Peş peşe tavuklarımız ölmeye başladı. Bir hafta içinde 100 tavuğumuz sırayla öldü. Ölen dört tavuğu gelecek olan yetkililere incelemesi için vereceğiz. Ölen diğer tavukları diğer hayvanlara zarar vermesin diyerek poşetleyip çöpe attık” dedi. 

Kadri Genç, “ Üç gün içinde ne olduğunu anlayamadan 55 tane tavuğum peş peşe öldü. Kalan tavuklarımızın hali çok kötü onlarda öldü ölecek. Muhtarımıza durumu bildirdik. Benim gibi on hanede tavuk ölümleri oldu. Yeni aldığımız buğday da kaynaklanıyor olabileceğini düşündük. Bir hastalık var ama ne olduğunu anlayamadık. Bize sudan dediler ama sudan olsaydı beslediğimiz güvercin ve diğer kümes hayvanları da ölürdü. Numunelerimiz hazır yetkililerin gelmesini ve incelemesini istiyoruz” dedi. 

DÖRT YIL ÖNCE “YALANCI VEBA” TAVUKLARI TELEF ETMİŞTİ 

Hisarönü Mahallesi’nde 2013 Nisan ayında 350 tavuk “Yalancı veba” adlı hastalık nedeniyle telef olmuştu. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından mahalle karantinaya alınmış ve ilaçlamalar yapılmıştı. Ölen tavuk, su ve yemlerden alınan numuneler İzmir Bornova Veterinerlik Araştırma Enstitüsü’ne gönderilmiş çıkan raporlarda Yalancı Veba hastalığına rastlanılmıştı. 

Marmaris İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, Hisarönü Mahallesi’nden kendilerine tavuk ölümleri ile ilgili bir ihbar gelmediğini öne sürdü. İlçe Müdürü Nejmettin Kaya, olayı basından öğrendiklerini belirtti. Tavuk ölümleriyle ilgili müdürlüğe hiçbir başvuru yapılmadığını açıkladı. Kaya, olayla ilgili inceleme başlattıklarını söyledi.Hisarönü Mahalle Muhtarı Mehmet Ali Taştekin ise tavuk ölümü iddialarıyla ilgili araştırmaların devam ettiğini bildirdi.

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.