Geri dönüşümde "Marmaris" örnek oldu

Marmaris geri dönüşümde de Türkiye’ye örnek oldu. İlk kez Marmaris’te uygulanan Horeca projesi yönetmeliğe de girdi.

Geri dönüşümde

Marmaris  geri dönüşümde de Türkiye’ye örnek oldu. İlk kez Marmaris’te uygulanan Horeca projesi  yönetmeliğe de girdi. Hotel  bar, restoranlarda yerinden  cam ve ambalaj atıklarının toplanmasını  hayata geçiren projeyle hem ekolojik hem ekonomik  fayda sağlanıyor. Marmaris’te şimdi de bu projeye ilave  KaBaRe projesi başlatıldı. Proje ile Kafe, bar ve restoranlarda yerinden  atık cam malzemeleri toplanacak.

Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı , Marmaris Belediyesi işbirliği ile Marmaris’te geri kazanımda seferberlik başlatıldı.Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, ÇEVKO Vakfı Genel Müdürü Yaşar Nadir Atilla ve  Marmaris’te faaliyet gösteren lisanslı firmaların yetkililerinin katılımıyla basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda ilk kez Marmaris’te uygulanan Horeka projesi hakında bilgi verildi.  Marmaris’te büyük başarı sağlayan projenin Türkiye’de de yaygınlaştırılması için yönetmeliğe girdiği açıklandı. ÇEVKO Vakfı Genel Müdürü Yaşar Nadir Atilla “Burada Horeca projesi yapıyoruz. Hotel restoran ve kafenin kısaltılması. Birlikte çalıştığımız iş ortağımız ve üyemiz şişe cam ile birlikte, cam ambalajların ekonomiye kazandırılması için iki buçuk yıldır çalışma yürütüyoruz Bu uygulama Türkiye’de ilk kez yapıldı. T Şampiyonluğunu da kaptanlığını da Marmaris Belediyesi yaptı. Buradaki uygulamayla yönetmeliğe de soktuk. Yasal bir şekilde belediyenin ilk kez başlattığı uygulama 27 Aralık’ta Ambalaj Atıkları Kontrol Yönetmeliği’ne sokuldu. Amacımız hem ambalajın pet kağıt karton ekonomiye kazandırılması. Ayrı ihtisas konusu camın ekonomiye kazandırılması”

Atilla, Marmaris halkının da çevreye duyarlılığına dikkat çekerek “Biz 168 belediye dolaşıyoruz. Marmaris halkı Türkiye’de ilk üçte ama üçüncü değil, hangi konuda duyarlılığı konusunda.”dedi.

Horeca projesinin ardından Marmaris’te Kabare projesi için de düğmeye basıldı. Proje ile Kafe, bar ve restoranlarda yerinden  atık cam malzemeleri toplanacak. Kabare Projesiyle Marmaris’teki  cam ve ambalaj atıklarının yüzde 80’ine ulaşılması  hedefleniyor. EGEÇEV Firması Yetkilisi Mustafa Urgen konuyla ilgili bilgi vererek “40’ın üzerinden belediye ile çalışıyoruz. Marmaris yeni iş modellerinin geliştirildiği yer oldu. HORECA projesi 4 yıl önce başladı. Asıl camın daha da derinde kaynağında olduğunu gördük. Otelleri ayrı tutup kafe bar ve restoranlarda ayrı çalışma ile tüketimin yoğun olduğu yerlerde daha yüksek frekansta toplama yaparak daha fazla cama ulaşmayı hedefledik. Marmaris’te yüzde 80 camın toplanması hedefimiz var” dedi.

Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, İlk kez Marmaris’te uygulanan projenin başarıya ulaşmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.Acar, evsel atıkların yerinden toplanmasının Marmaris’in hem ekolojiye  hem de ekonomiye  büyük fayda sağlayacağını söyledi. Acar, Marmaris’in çevre duyarlılığı konusundaki hassasiyetine işaret etti, yapılan çalışmaları örnek gösterdi.Acar, projeyle belediyenin çöp depolama alanında yaratacağı tasarrufa da dikkat çekti.

Başkan Ali Acar da geri dönüşüm projesine destekleri konusunda Marmaris halkına çok güvendiğini, Marmaris’in bir çok kez olduğu gibi bu konuda da örnek kent olacağına inandığını vurguladı. Başkan Acar konuşmasını şöyle sürdürdü. “Yeni yönetmelik kapsamında, yeni uygulama için pilot bölgenin Marmaris olması bizim için çok önemli. Marmaris temizliğiyle de ön plana çıkan bir kent. Bizim bugün atığımızın yüzde 60’ını geri dönüştürülebilir malzemeler oluşturuyor. Bu yüzden çöp depolama sahamızın ömrünün uzaması için bu proje gerçekten çok önemli. Yerel yönetim olarak bizleri ilgilendiren konu bu. Öte yandan atıkların yüzde 60’ının yüklenici firmalar tarafından toplanmasıyla çöp toplama maliyetimiz büyük oranda azalacak. Hem doğamıza karşı hassas ve koruyucu olmak, hem de çöpten düşük maliyetli ham madde elde ederek, tekrar ekonomiye kazandırmak noktasında bu projeyi çok önemli buluyoruz. Ben yüklenici firmalarımıza ve tabi ki Çevko’ya çok teşekkür ediyorum. Ama tabi ki projenin başarıya ulaşması için halkımızın desteğini de arkamıza almamız lazım. Her zaman olduğu gibi bu konuda da Marmaris halkına güveniyorum ve duyarlılıklarını bekliyorum.” 

Açıklamaların ardından ÇEVKO Vakfı Genel Müdürü Yaşar Nadir Atilla ve Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, protokol imzaladı.

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.

ÇOK OKUNANLAR

MARMARİS AJANDASI

Tümü