Fatih Çekirge:"Müthiş bir çevre hareketi"

Hürriyet Gazetesi Yazarı Fatih Çekirge, Marmaris Belediyesi’nin Orhaniye’de kaçak iskele yıkımlarını köşesine taşıdı. Çekirge, iskele yıkımlarını müthiş bir çevre hareketi olarak nitelendirdi.

Fatih Çekirge:

Gazeteci Fatih Çekirge, Orhaniye Körfezi’nde Marmaris Belediyesi İmar Müdürlüğü’nce gerçekleştirilen kaçak iskele yıkımlarını Hürriyet gazetesindeki köşesine taşıdı. Yerel yönetimin müthiş bir çevre hareketine giriştiğini belirten deneyimli gazeteci, Marmaris Belediyesi için “Kaçak iskeleleri marina haline getirenlere karşı bir yıkım savaşı başlattılar” ifadesini kullandı. Çekirge “Marmaris ve koylarda yıkılan iskeleler... Şimdi sırada neresi var?”  başlıklı yazısında şu ifadelere yer verdi:

Marmaris Belediyesi müthiş bir çevre hareketi yapıyor. Kaçak iskeleleri marina haline getirenlere karşı bir yıkım savaşı başlattılar. Başta belediye başkanı olmak üzere... Marmaris'in cesur ve çevreci imar Müdürü Özgür Han ciddi bir mücadele veriyorlar. Özgür, Bozburun doğumlu bir denizci evladıdır. Dün kendisine sordum: "Nasıl bir mücadele veriliyor?" işte cevap: "Bizim için Orhaniye körfezi hassas bölgedir, 1’inci derece doğal sit ve 1. derece arkeolojik sit alanıdır. Dahası UNESCO tarafından korunmaya değer doğal miraslara aday gösterilen bir körfezdir. Ama ne yazık ki burada kaçak iskelelere bağlanan yatların fazlalığı nedeniyle son yıllarda gözle görülür biçimde deniz kirliliği sorunu oluştu. Körfezde şu anda yıkım karan alınan 8 tane iskele var. Görüyoruz ki bu iskeleler güneşlenme amaçlı yapılan küçük iskeleler değil, artık hepsi küçük birer marina gibi kapasitesi arttırılmış iskeleler. Bu kadar fazla sayıdaki bu iskelelere bağlanan teknelerin, koya giriş çıkıştan, sintineler, deniz dibinde yarattıktan hareket bu körfeze ciddi anlamda zarar veriyor. Kızkumu nedeniyle bu koy çok hassas ve turizm açısından önemli bir yer. Belki de Marmaris'in en hassas bölgesi diyebiliriz. İki yıl önce Hisarönü mahallesinde 20'nin üzerinde iskeleyi yıktık. Bu yüzden bölgenin kanayan yarası haline gelmiş bu iskeleleri tamamen kaldırıyoruz."

 

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.