ÖZEL HABER- O düzenleme için ne dedi?

Türk bayrağına geçişi yaygınlaştırmak için yabancı bayraklı yata konaklama sınırı geliyor. Peki bu düzenleme yat turizmini nasıl etkiler? Marmaris Deniz Ticaret Odası Başkanı Hasan Mengi, konaklama sınırlamasının yat turizme olumsuz yansımayacağı görüşünde.

ÖZEL HABER- O  düzenleme için ne dedi?

Hükümet, Türkiye’yi dünya yat turizminin merkezi haline getirmek amacıyla Türk bayrağına geçişi teşvik eden düzenlemeler yaptı. Tekneler için yüzde 23 olan Özel Tüketim Vergisi sıfırlanırken, yüzde 18 olan Katma Değer Vergisi yüzde 1’e düşürüldü. Teknelerden her yıl alınan 400 TL ile 6 bin 500 TL arasındaki bağlama kütüğü harcı kaldırıldı. Böylece teknelere Türk bayrağı çekilmesi cazip hale getirildi. 

Türk vatandaşlarına ait yaklaşık 9 bin tekne yüksek vergi politikası nedeniyle yabancı bayrak taşıyordu. Yeni düzenlemeyle tekneler vergiden muaf şekilde Türk bayrağına geçebilecek ve satın alınacak sıfır tekneler için sadece yüzde 1 vergi ödenecek. Türk bayrağına geçişi yaygınlaştırmak amacıyla yabancı bayraklı teknelerin Türkiye’deki konaklama süresine kısıtlama getirilmesi de planlanıyor. Sürenin her yıl için 90 ya da 120 gün olması düşünülüyor. Yabancı bayraklı tekneler yılın büyük bölümünü yurtdışında geçirmek zorunda kalacak. Uygulamaya dair genelge henüz yayımlanmadı ancak yat turizminin yükünü taşıyan charter teknelerde sorun yaşanmasından endişe ediliyor. Her yıl milyonlarca yabancı turistin konuk olduğu charter teknelerinin büyük bölümü yabancı ülkelerde kurulu şirketlere ait ve bu nedenle de bu ülkelerin bayraklarını taşıyor.

 Marmaris Deniz Ticaret Odası Başkanı Hasan Mengi, sınırlamanın yat turizmini olumsuz etkilemeyeceği görüşünde. Mengi,Yunanistan'ı örnek gösterdi. Birçok ülkede bu sınırlamaların bulunduğunu söyledi. 

 

 

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.

ÇOK OKUNANLAR

MARMARİS AJANDASI

Tümü