CHP'de seçim paniği

CHP Genel Merkezi, aday belirleme sürecinde izlediği politika nedeniyle Muğla’da büyük kaos yaşıyor. CHP Genel Merkezi Kılıçdaroğlu’nu Marmaris’e getirmeye ve ortalığı toparlamaya çalışacak. Marmaris’te ilk kez bir belediye başkan adayının karşısında bir partinin genel başkanı miting yapacak.

CHP'de seçim paniği

CHP  Genel Merkezi’nin belediye başkan adayı  belirleme süreci sancılı geçti. Adayların açıklanmasıyla Türkiye’nin birçok il ve ilçesinde genel merkeze tepki sesleri yükseldi. CHP Genel Merkezi  bu süreçte, parti örgütünün talep ve beklentilerini dikkate almamak, örgüt içinde eğilim yoklaması yapmamak ve aday belirleme kriterleriyle ilgili  somut dayanaklar ortaya koyamamakla eleştirildi. Belirlenen bazı  adaylar da örgüt içinde tepkiyle karşılandı.

CHP açısından yerel seçim süreci Muğla’da deyim yerindeyse krize dönüştü.CHP-İYİ Parti  Muğla’da sadece Büyükşehir Belediye Başkanlığı  için ittifak yaptı. İlçelerde her parti kendi adayını çıkarma kararı aldı.  CHP’nin Yerel Yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, bu kararın  Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Osman Gürün ve CHP’nin Muğla Milletvekilleri’nin baskısıyla alındığını açıkladı.  CHP Genel Merkezi’nin  Muğla’da süreci iyi yönetememesi,  büyükşehirde iki başkan adayının daha seçim yarışına girmesiyle sonuçlandı.

Muğla  Büyükşehir Belediye Başkanı, İl Yönetimi ve Muğla Milletvekillerinin “Muğla’da kimi aday gösterirsek kazanır” söylemiyle hareket eden CHP Genel Merkezi, adayların belirlenmesinin ardından yapılan araştırma ve anketlerde durumun böyle olmadığını çarpıcı bir şekilde gördü. CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Muğla’da Osman Gürün ile seçimi kazanamayacaklarını yakın çevresiyle de paylaştı.Sadece başkan adayları değil, belediye meclis üyesi aday listelerinde de bugüne kadar partiyle ilgisi olmayan, hatta CHP’nin karşısında AK Parti ve farklı partiler için mücadele veren kişilerin yer alması da CHP tabanında tepkiyle karşılandı.

CHP Genel Merkezi’nin partinin iktidar olduğu illerde yaşadığı bu kaos sadece Muğla’ya özel bir durum olmadı. İzmir’in Buca ilçesinde de belirlenen başkan adayı ve belediye meclis üyesi adayı bazı kişilere tepki sesleri yükseldi. Peki neden?

Sözcü Gazetesi Başyazarı Rahmi Turan 4 Mart tarihli “Tuncay Özkan’ı Protesto başlıklı köşe yazısında bu duruma açıklık getiriyor.  Buca’da Tuncay Özkan’a karşı oluşan tepkiyi anlatıyor.  CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan’ı ağır şekilde eleştiriyor. Hatırlanacağı üzere CHP Parti Meclisi kararı ile Suat Nezir Buca Belediye Başkan adayı olarak gösterilmiş, ancak İl Seçim Kurulu’na gönderilen listede başka bir isim ile değiştirildiği ortaya çıkmıştı.

Rahmi Turan bu olayın perde arkasını gazetedeki sayfasına taşımış. Suat Nezir’in açıklamalarına yer vermiş. Parti Meclisi kararına rağmen Tuncay Özkan’ın kendi adamlarını hem başkan hem de 1. sıra meclis adayı yapmak için son anda kendi ismini çizdirdiğini açıklamış. Suat Nezir “Bunların derdi seçim kazanmak değil, CHP’yi ele geçirmek! Buca halkı ayakta ve Tuncay Özkan’ı protesto ediyor” demiş

Bu açıklamaları değerlendiren deneyimli gazeteci Rahmi Turan yazısını şöyle bitirmiş; “Partide neler dönüyormuş meğerse? Hani “Aleme verir talkını, kendi yutar salkımı” denir ya… Bunlar da öyle!

Elimde ilginç bir liste var… CHP’ye zarar gelmesin diye o listeyi seçimden önce yayınlamayacağım… Seçimden sonra tefrika etmeyi düşünüyorum!”

Sözcü Gazetesinin başyazarı CHP’de neler yaşandığını net sözlerle anlatmış.

Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar,  CHP’den istifa nedenlerini açıklarken Tuncay Özkan’ın adını anmış ve Ankara’dan Marmaris’i yönetmeye çalıştığını dile getirmişti.  Tuncay Özkan’ın Marmaris ilgisi, CHP Marmaris Belediye Meclisi Adayları açıklandığında kontenjan listesindeki bir ismi görünce tescillendi.   CHP ilçe örgütünde  geçmişi olmayan ve bugüne kadar partililerin adını bile duymadığı İhsan Öztürk,  CHP Marmaris Belediye Başkan adayının listesinde kontenjan adayı olarak gösterilmişti. Yani  Mehmet Oktay seçimi kazandığı takdirde İhsan Öztürk,  doğrudan hem Marmaris, hem de Muğla Büyükşehir Belediye meclislerine girecek kadar önemli bir yerde listeye girdi.

CHP içinde bugün konuşulan o ki Tuncay Özkan’ın adamları olarak bilinen isimler kıyı Ege il ve ilçelerinde şimdiden ayrı bir ekip oluşturdu. Ancak bu duruma hem Genel merkez, hem de il ve ilçe yönetimleri karşı koyamıyor, engel olamıyor?

Tuncay Özkan , adamı İhsan Öztürk ile Marmaris’te nelerin peşinde? Kıyı Ege’ye yerleşen bu özel ekiple Tuncay Özkan ne yapmayı planlıyor? Bu sorular  yerel seçimden sonra yanıt bulacak.

Ancak Tuncay Özkan’ın başı çekerek partide yarattığı deprem , tsunami dalgalarını da peşinden sürüklüyor. CHP Genel Merkezi de son bir hamle yaparak Kılıçdaroğlu’nu Marmaris’e getirmeye ve ortalığı toparlamaya çalışacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 9 Mart Cumartesi günü Marmaris’te miting yapacak.

CHP Lideri, açılışını da kendisinin yaptığı Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar ‘ın AVM’yi yıkıp yaptığı 19 Mayıs Gençlik Meydanı’ndan Marmarisliler’e seslenecek. Kılıçdaroğlu, 19 Mayıs Gençlik Meydanı açışında yaptığı konuşmada, Başkan Acar’ın böyle bir meydan yapması nedeniyle Silivri’ye gönderilmekle cezalandırılabileceğini söylemişti. Ancak gelinen  süreçte CHP Genel Merkezi , Başkan Acar’ı aday göstermeyerek  cezalandırdı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Marmaris Mitingi  öncesinde de  hitap gücü ve konuşmasıyla binlerce kişiyi etkileyen  DSP Marmaris Belediye Başkan Adayı Ali Acar’ın Bozburun Seçim ofisi açılışı gerçekleşecek. Halkın ittifakı adayları Ali Acar ve Behçet Saatcı birlikte seçmenin karşısına çıkacak. Cumartesi günü Marmaris’te ilk kez bir belediye başkan adayının karşısında bir partinin genel başkanı miting yapacak.

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.

ÇOK OKUNANLAR

MARMARİS AJANDASI

Tümü