Cezaevi Demokrasi Müzesi olacak

Datça’da 1900’lü yılların başında inşa edilen 8 mahkum kapasiteli cezaevi kamulaştırılıyor. Datça Belediyesi Cezaevi’ni kamulaştırarak Demokrasi Müzesi yapmayı planlıyor. Yanındaki yeşil alan da sınırsızlık meydanı olarak düzenlenecek.

Cezaevi Demokrasi Müzesi olacak

Türkiye’nin en küçük ve deniz manzaralı cezaevi olan Datça Cezaevi, 1900'lü yılların başında inşa edildi. 8 mahkum kapasiteli bu tarihi bina açık cezaevi olarak kullanıldı.

12 Eylül Askeri darbesinin ardından tutuklanan Bülent Ecevit, cezasını burada çekmek istedi. Bunun üzerine Rahşan Ecevit eşine yakın olabilmek için Datça'ya gelerek, önceki Belediye Başkanı Şener Tokcan'ın ailesine ait Pansiyon'u kiraladı. Sıkıyönetim Komutanlığı izin vermeyince Ecevit'in bu arzusu gerçekleşmedi.Datça’daki bu tarihi cezaevi 2001'de kapatıldı.

Datça Belediyesi ise tarihi cezaevinin kamulaştırılması için harekete geçti. Datça Belediye Meclisi’nin aldığı kararla cezaevi  ilçenin tarihi ve turizm kimliği için önemli bir projeye dönüştürülecek. Datça'daki tarihi cezaevinin İlçe belediyesi tarafından kamulaştırılmasının ardından tadilat edilerek demokrasi müzesi haline getirilmesi planlanıyor. . Yanındaki yeşil alan da Sınırsızlık Meydanı olarak düzenlenecek.

Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar, kamulaştırma davanın sonuçlanmasıyla birlikte çalışmalara başlayacaklarını ve tarihi binanın harabe halinden kurtarılacağını söyledi. Cezaevi yakınındaki çınar ağacının etrafına da çevre düzenlemesi yapacaklarını belirten Uçar, "Tadilatın ardından burası Demokrasi Müzesi'ne dönüştürülecek, çeşitli etkinlikler, toplantı ve seminerler yapılabilecek" dedi.Uçar, kamulaştırma davasının  sonuçlanmasıyla çalışmalara başlayacaklarını duyurdu.

 

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.

ÇOK OKUNANLAR

MARMARİS AJANDASI

Tümü