"Biz hiçbir yeri imara açmadık"

AK Parti Muğla Milletvekili Nihat Öztürk, basında yer alan “Gökova Körfezi, Marmaris, Ula ve Menteşe Bölgesi Bakanlar Kurulu Kararıyla İmara açıldı” haberlerinin gerçeği yansıtmadığını açıkladı.,

AK Parti Muğla Milletvekili Nihat Öztürk, sit alanlarının daraltılmasıyla ilgili haberlere ilişkin açıklama yaptı. Öztürk,  “Sit alanlarının daraltıldığı, doğal alanların ranta açıldığı şeklindeki tüm ifadeler siyasi ranta yöneliktir. Gerçekleri ifade etmemektedir” dedi. Milletvekili Öztürk, basında yer alan haberlerin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığına basında yer alan iddiaları sorduğunu belirterek, bakanlıktan gelen bilgi notunu basınla paylaştı. 

Öztürk  “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünce 2014 yılından itibaren Ülkemizin bütününde başlatılan Doğal Sit Alanlarının yeniden değerlendirilmesi çalışmalarında kullanılan, Uluslararası Doğayı Koruma Birliğine ait yeni sit statülerinin gerek basın mensuplarınca gerekse kamuoyunca yeterince bilinmediği anlaşılmaktadır.” Dedi. Öztürk Doğal Sit Alanlarında daha önce kullanılan 1. 2. 3. Derece doğal sit derecelendirilmesi yerine yeni yapılan çalışmalarda Uluslararası Doğayı Koruma Birliğinin, kesin korunacak hassas alanlar, nitelikli doğal koruma alanları ve sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanları kriterleri kullanıldığını hatırlattı. Öztürk konuyla ilgili şunları söyledi.

"Bununla alakalı bilgi notu gönderdik. Tamamen Avrupa’nın normlarıyla alakalı 2014’te alınmış karar var. Eski sistem  1.,2. Ve 3. Derece doğal sit alanları vardı. Bugüne kadar böyle korunuyordu. 1. Derece hiçbir şey yapamıyordunuz, ikinci derecede  de öyle. 3. Derece sit alanlarında  kontrollü yapıyordunuz. Yeni oluşturulan yönetmelikle gelen değişiklikte kesin koruma alanları var. Kesinlikle hiçbir şey yapamıyorsunuz. Birinci derece doğal  sitten daha korunaklı. Nitelikli korunacak alanlar bir ve ikinci sit alanını kapsıyor. Bu alanlarda  da yine inşaat yapamıyorsunuz. Bungolow yapıyorsunuz, kum dahi dökemiyorsunuz. Sadece sürdürülebilir  alanla alakalı inşaat yapmayla ilgili o da belli oranda bir şey yapıyorsunuz. Totalde baktığınız zaman bu zamana kadar bizim birinci ve ikinci doğal sitteki  36 bin hektar alanı, 44 bin hektara çıkarışız. Ne demek bu? Bir ve ikide koruduğumuz sit alanların metrekaresini arttırmışız. Biz hiçbir yeri imara açmadık. İmara açtığımızı söyleyenler yanlış bilgi veriyorlar. Siyasi rant peşindeler. Ismarlama haber yaptırıp,  bölge imara açılmış gibi haber yaptıranları eleştiriyorum."

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.

ÇOK OKUNANLAR

MARMARİS AJANDASI

Tümü