Belediye ekonomiye "cam" katıyor

Marmaris Belediyesi’nce 3 ay önce başlatılan geri dönüşüm seferberliği kısa sürede büyük ilgi gördü. Kafe, bar ve restoranlardan günlük toplanan atık cam miktarı 7 tona ulaştı. Projeyle kazanan; hem ülke ekonomisi, hem de belediye oldu.

Belediye ekonomiye

Marmaris Belediyesi’nce 3 ay önce başlatılan geri dönüşüm seferberliği kısa sürede büyük ilgi gördü. Kafe, bar ve restoranlardan günlük toplanan atık cam miktarı 7 tona ulaştı. Projeyle kazanan; hem ülke ekonomisi, hem de belediye oldu. 

Marmaris Belediyesi’nce 3 ay önce başlayan ambalaj ve cam atıklarının geri dönüşüm projesi  kısa sürede ilgi gördü. İlçede toplanan atık cam miktarı 7 tona ulaştı. 

Kabare sistemi ile cafe, bar ve restoranlara yerleştirilen geri dönüşüm kutuları projenin başarıya ulaşmasında büyük rol oynadı. Yaklaşık 450 noktaya yerleştirilen bu geri dönüşüm kutularındaki atıklar,  cam taksiler ile işletmelerden düzenli olarak toplanıyor. 

Cam atıkların geri dönüşümü hakkında Marmaris Belediyesi Temizlik İşleri Sorumlusu Barış Ünlü bilgi verdi. Ünlü ’ Marmaris’te günlük toplanan cam miktarı 6,5 – 7 ton civarında. Geçen senelerde yani bu yıla kadar bu proje başlamadan önce,  bu çöpleri normal çöp kamyonlarımız topluyordu tabii bu çöpler ayrıştırılmadığı için. Bunlarda günlük neredeyse 1 kamyona tekâmül ediyordu. Bu hem araçlarımızın hızlı dolması hem depolama tesisinin daha hızlı dolmasına neden oluyordu. Hem de ülke ekonomisine kayıptı. Bu proje ile ne kadar aslında hem ülke ekonomisine hem belediyemizin ekonomisine, hem işgücüne katkı sağladığımızı görmüş oluyoruz.’’ Dedi. 

Ünlü, uygulama sırasında yaşanan bazı sıkıntılara dikkat çekti. Ve vatandaşlara uyarılarda bulundu.  Ünlü ‘’Ambalaj atıklarıyla ilgili yeni kurulan bir sistem olduğu için ufak tefek aksaklıklar yaşıyoruz. Bu proje geçiş sürecinden sonra en iyi şekilde konulan aparatlar ve toplama sistemiyle birlikte daha iyi bir seviyeye gelecek. Ama Marmaris Belediyesi şu an da bunu Türkiye çapında en iyi yürüten belediyelerden bir tanesi oldu. Özellikle cam konusunda yakında yeni girişimlerde olacak.  ‘’Bazı küçük sıkıntılarımız var, özellikle camların yanına, özellikle kordon yürüyüş yoluna koyduğumuz cam toplama ufak sepetlerine plastiklerin atıldığını, farklı atıkların atıldığını gördük.  Bu konuda vatandaşlarımızı biraz daha titiz olmaya davet ediyoruz. Bizim ricamız, özellikle bu üzerinde sadece cam atılması gereken küçük sepetlere sadece cam atıkların atılması. Diğer sepetlerimize ve geri dönüşüm ambalaj atıklarının toplama aparatlarına diğer atıkların atılması. Bu konuda biz vatandaşlarımızdan duyarlılık bekliyoruz ve bu yürütülen ambalaj atıkları ve cam atıkları projemize desteklerini ve katkılarını bekliyoruz’’ diye konuştu. Ünlü, atıkların geri dönüşümüyle hem ülke ekonomisine hem de belediye bütçesine büyük fayda sağlandığına dikkat çekti.

 Çalışmalar hakkında geri dönüm firmasının yetkilisi Ercan Altıoğlu da bilgi verdi.Ercan Altıoğlu; ‘’Üstlenici şirket ‘’Egecev Atık yönetimi A.Ş.’’ olarak ortalama 3 aydır Marmaris bölgesine hizmet vermekteyiz. Bölgeye  ‘’Kabare’’ dediğimiz bir proje ile girdik. Cafe, bar ve restoranlara özel tasarladığımız 70’lik cam kovalarımızdan dağıttık. Ortalama 450 noktada bulunuyorlar. ‘’Cam Taksi ‘’ dediğimiz minik taksilerimiz var. Onlar her gün rutin olarak gün içerisinde güzergah dahilinde bütün mekanlara tek tek uğrayıp camlarımızı topluyoruz.  Büyük işletmelere özellikle otellere özel  ‘’vinçli’’ aracımızla toplama işlemi gerçekleştiriyoruz.  Marmaris’te ki bütün sokaklarda kumbaralarımız var, onların toplamasını yapıyoruz. ‘’ dedi.

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.