Bedesten yıkılacak, Meydan yapılacak

Marmaris Belediyesi Bedesten'in yıkımıyla ilgili kamuoyuna yazılı açıklama yaptı.

Bedesten yıkılacak, Meydan yapılacak

Marmaris Belediyesi, envanterinde bulunan ve deprem riski taşıyan binalar için yıkım kararı alıyor. Beldibi’ndeki amfi tiyatro ve işyerlerinin ardından Kapalı Çarşı’daki Bedesten de bu karar kapsamında yıkılacak. Karar buradaki iş yeri sahiplerine tebliğ edildi. Tebligatın ardından Bedesten’in tarihi yapı olduğunu savunanlar yıkım kararını eleştirdi. Marmaris Belediyesi İmar İşleri Müdürü Özgür Han, Bedesten’in tarihi yapı olmadığını açıkladı. 1995 yılında yapılan binanın deprem riski bulunduğunu söyledi. Han, Bedesten’in yıkımından sonra burada hayata geçecek proje ile bölgenin tarihi dokusunun ön plana çıkarılacağını açıkladı. Bedesten’in yerine ise meydan yapılacak.

Marmaris Belediyesi’nden de Bedesten’in yıkımıyla ilgili yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: 

Marmaris Belediyesi’ne ait olan ve 12.12.1995 tarihinde yapımına başlanıp 28.9.2000 tarihinde tamamlanan “Bedesten” isimli bina Belediyemizin 2017-2018 dönemi çalışma programında kaldırılarak bulunduğu alanda çevre düzenlemesi yapılarak küçük bir meydan yaratılacaktır. Bu konu binada yer alan kiracılara toplantı düzenlenerek açıklanmasına karşın, konuyu başka mecralara taşımak isteyen bazı kişiler kamuoyunu yanlış bilgilendirmektedir.

Bu yanlış bilgilendirmelere 2 maddelik açıklamayla yanıt vermek kamuoyunun bilgilendirilmesi açısından doğru olacaktır;

1) Mevcut “bedesten” isimli binanın yapımı 28.9.2000 tarihinde tamamlanmıştır. Herhangi bir tarihi özellik taşımamakta olup, adı ve mimari şeklinden dolayı kamuoyundan “tarihi” algısı yaratılmaya çalışılmaktadır. Bu alanda daha önce yer alan küçük çaplı hal binası ve kasaplar ise yine 2000 yılında yapımı tamamlanan bugünkü Kültür ve Sanatevi’nin bulunduğu binaya taşınmıştır. Manav ve kasapların kullandığı mekânların ise herhangi bir tarihi kaydı Belediyemizde veya başka bir kurumda bulunmamaktadır. Dolayısıyla, mevcut binaya “tarihi” demek çok ciddi bir yanılgı ve aynı zamanda yanıltmadır!

2) Marmaris Belediyesi’ne ait bu binanın yerine ilçemizin en önemli tarihi varlıklarından birisi olan ve “Eski Cami” adıyla bilinen, 1789 yılında yapımı tamamlanan “İbrahim Ağa Cami”nin çevre düzenlemesi kapsamında açık alan yaratılacak olup, tarihi camimiz ön plana çıkarılacaktır.

Bazı kişilerin “rant (getirim) yaratılacak” söylemleri ise tamamen kamuoyunu yanıltmaya yönelik iddialardır.

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.

ÇOK OKUNANLAR

MARMARİS AJANDASI

Tümü