Bayram tatilinde 4 bin 500 ton çöp toplandı

Marmaris(te 9 günlük bayram tatili süresince 200 belediye personeli 4 bin 500 ton çöp topladı. Önümüzdeki yıl geliş güzel çadır açılmaması için bir dizi önlemler alınacağı bildirildi. Bayram süresince 230 bin araç giriş-çıkış yaptı.

Bayram tatilinde 4 bin 500 ton çöp toplandı

Konaklama tesislerine, yazlıklara, günü birlik kiralık evlere gelenler ve çadır kurup araçlarda kalanlarla birlikte Marmaris İlçesi’nde 9 günlük Kurban Bayramı tatili süresince yaklaşık 1,5 milyon vatandaş geldi. Marmaris Belediyesi’ne bağlı 200 personel bayram tatilli yapmaksızın dokuz gün boyunca çadır kent, ormanlık alan, karayolları kenarları, turistik kırsal mahalle, sahil ve şehir merkezinde çevre temizliği yaptı. Cadde ve sokaklara konumlandırılmış konteynırlardan günlük 3 defa yapılan çöp toplama servisi üç katına çıktı. Konaklama tesislerinden sabah ve akşam çöp toplayan araçlar seferlerini dörde çıkardı. Gündüz çöp toplama ve çevre temizliğine yetişmekte zorlanan personel akşam ve gece de çalışmalarına devam etti.

Bu bayramda vatandaşların attığı çöpler nedeniyle temizlemekte yoğun mesai harcadıklarını söyleyen Marmaris Belediye Temizlik İşleri Müdürü Barış Ünlü, “ Kurban Bayramı öncesi yoğun turizm sezonunda günlük 300 ton çöp toplanıyordu. Bayram tatili süresince günlük 450-500 ton civarında çöp toplandı. Dokuz günlük bayram süresince toplam 4 bin 500 ton çöp topladık. Rutin çöp toplama işlerimiz yanı sıra şehir merkezi, kırsal mahalle ve karayolları kenarında atılmış yoğun bir çöp toplamamız oldu. Duyarsız insanların attığı çöpleri temizliyorduk ve yarım saat sonra yine aynı yerde çöp dağları oluşuyordu. Özellikle çadır kurarak kente dönüştüren yerlerde daha çok çevre ve deniz kirliliği mevcuttu. Şehir merkezindeki sahil ve ormanlık alanlarda çadır kurulmasına izin vermedik. Belediye sorumluluk alanı dışındaki kırsal mahallelerde resmen çadır kent oluşmuştu. Çadır sakinleri oturdukları, gezdikleri ormanı ve yüzdükleri denizi çöplerle doldurmuştu. Uyarılarda bulunmamıza ve çevrelerine çöp konteynırı ile geri dönüşüm kutularını artırmamıza rağmen yine her yerde çöpleri vardı.9 gün süre ile izin yapmadan Marmaris’in tüm çöpünü topladık.

GELİŞİ GÜZEL ÇADIR KURDURMAYACAĞIZ

Yapmış olduğumuz çevre denetimi ve temizliğinde çadır kuranların doğaya ve etrafına büyük zararlar verdiğini tespit ettik. Vatandaşımızda dini bayramlarda tatil yörelerinde çadır kurmak gelenek haline gelmiş. Önümüzdeki yıl Marmaris’te gelişi güzel her yere çadır kurdurulmaması için bir dizi girişimlerimiz olacaktır. İlçe Turizm Komisyonu’na bu konuda raporlarımızı ve yapılan çevre tahribatını belgeleyen fotoğraf ile videoları sunarak her yere çadır kurulmasını yasaklatmayı planlıyoruz. Komisyonun vereceği karara göre belirlenen alanda çadır kurulmasına izin vereceğiz. Ormanlarımızın her yeri tuvalet alanı olmuş durumda ve çok kötü kokular yayıldı. Yalancı Boğaz, Aktaş, Adaağzı, İnbükü, Selimiye,Orhaniye gibi bir çok ormanla denizin birleştiği kırsal mahallelerde binin üzerine çadır kuruldu. Kurulan çadır kentlerden günlük 5 ton çöp çıktı ve dokuz günde 50 tona yakın çöp alındı” dedi.

9 GÜNDE 230 BİN ARAÇ GİRİŞ-ÇIKIŞ YAPTI

Marmaris İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Marmaris İlçe Jandarma Komutanlığı verilerine göre bayramın birinci gününden itibaren dokuz günlük tatil kapsamında; yurt içi ve yurt dışından tur araçları, otobüsler ve özel olmak üzere 230 bin araç giriş ve çıkış yaptı. 93 maddi hasarlı ve 11 yaralamalı trafik kazası meydana geldi. Polis ve jandarma sorumluluk alanlarında, günlük 6 bin kişinin sicil kaydını ve 3 bin aracın plaka kayıtlarını inceledi. Çeşitli mahkemeler tarafından haklarında yakalama kararı bulunan 89 kişi yapılan işlemler ardından serbest bırakıldı.

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.