Bayır'da Büyükşehir isyanı

Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin Bayır'da sefer yapan araçlarla ilgili yaptığı düzenleme bölge yaşayanını isyan ettirdi. 1970 yılından bu yana ulaşımda sorun yaşamayan vatandaş, Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin uygulamasına tepki gösterdi.

Bayır'da  Büyükşehir isyanı

Marmaris’te  26 kilometre uzaklıktaki Bayır Mahallesi ile Marmaris arasında toplu taşıma sıkıntısı yaşanıyor. Muğla’nın büyük şehir olmasıyla birlikte birçok alanda olduğu gibi toplu taşıma alanında da değişen düzenleme  Bayır Mahallesinin ana yola uzak kesimlerinde yaşayanları perişan etti. Özellikle yaşlılar hastanelere kontrole gidememekten yakınıyor. 

Bayırlılar 1970’li yıllardan itibaren Marmaris merkeze gidiş gelişlerde hiç sıkıntı yaşamadı. 2004 yılında kurulan Bayır Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi sayesinde hizmet daha da güzel hale geldi. Bayır zamanla gelişerek 10 km. uzaklıktaki Çiftlik Koyu’nda 70 hanelik yerleşim merkezi oluştu. 8 kilometre uzaklıktaki Kayalıözü Mahallesi’nin dışından 2 kilometre  boyunca yerleşim merkezleri oluşarak dağınık bir mahalleye dönüştü. Kooperatif araçları bütün mahalleleri dolaşarak evlerin önünden yolcularını alıp dönüşte de aynı yerlere bırakmayı sürdürdü. Muğla’nın büyük şehir olmasıyla birlikte toplu taşıma alanında değişen düzenlemeler  herkesi mağdur etti. Bayır Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Halil İbrahim Şengül çekilen sıkıntıları şöyle aktardı: 

Fiyatı yarıya düşürdüler 

“Muğla Büyükşehir Ulaştırma Daire Başkanlığı Söğüt dolmuşları ile birleşmemizi istedi. Marmaris’ten Bayır’a kadar 5,5 lira normal, 4,45 de kartlı fiyat verdiler. Biz zaten 9 liraya taşıyorduk. Marmaris ile aramız 26 kilometre. Biz mahalleleri de dolaşınca bu rakam 46 Km.’ye çıkıyor. Söğüt ile birleşme olmayınca kooperatif olarak güzergahtan çekildik. Muğla Büyükşehir Ulaştırma Daire Başkanlığı buraya belediye otobüsü koyma sözü verdi ama bir haftayı geçti araç konmadı. Köyümüz dağınık. Bize ana yol üzerinde ya okul, ya da camiyi baz alır, diğer yerlere girmeyiz dediler. Herkes perişan oldu. Okullar açılınca ne olacak?”

 

“Bunun yağmuru, çamuru, yaşlısı, talebesi var”

 

Bayır Mahallesi Muhtarı Arslan Eraslan “Belediye aracına binmek için 2-10 km. arasında yol yürünmesi gerekiyor. 65 yaş maaşıyla geçinenler var. 70-80 yaşındaki insanlar bu yolu yürüyemez. Yağmuru, çamuru var. Bu sorun kısa zamanda çözülmeli. Görüşmelerimizde merkezin ötesine araç koymayız denildi. Çocuk okutanların Marmaris’e göçmesi mi gerekiyor?” dedi. 

Eski Bayır muhtarı ve minibüs işletmecisi Mustafa Alper de “Bizim nüfus 600, Söğüt ise 2 bin. Bize ihtiyaçları yok ki. Zaten buradan dolu geçiyorlar. Bir de ara mahallelere girersek verilen ücret yetmez dediler. Haklılar. Bizim araçlarımızı çekmemizin bir başka nedeni de bizden Temmuz başından yılbaşına kadar yani 6 ay için 825 lira güzergah izin parası istenmesi. Bizden iki misli uzaklıktaki Taşlıca 220 lira ödüyor. Biz ayrı ülke yaşayanı mıyız?70-80 yaşındaki anne ya da babalarımız Marmaris’e gidebilmek için kıvranıyorsa bu eşitsizliktir. Bu insanlar ölüme mi terk edilecek?” diye konuştu. 

“Keçi taşıyacağım” 

Ali Coşkun “Melesin diye minibüsümün içine oğlak koyarım, belki birileri duyar da derdimize çare olur. Müşteri taşıyacağız diye bir sürü para yatırıp araçlarımızı aldık. Bundan böyle keçi taşımaya yarayacak. Bizi bu hale getirenler demek ki bunu istiyorlar” dedi. 

85 yaşındaki Zeynep Ege “Param yok ki hususi araba tutayım. Benim adam götürüyordu, şimdi adamım da yok. Ailede herkes çalışıyor. Hastayım.Ne yapacağız deyip duruyoruz” diye konuştu. 

Bayır’a 10 km. uzaklıktaki Çiftlik Koyu Ilgın Mahallesi yaşayanlarından Gönül Adaköy “30 yıldır burada oturuyorum bu seneki kadar hiç sıkıntı çekmedik. Mağduruz. Hiç değilse sabah akşam birer servis koysunlar ya do dolmuşlarımızı geri versinler” dedi.

Gülseren Eroğlu da “1974’den bu yana burada oturuyoruz. Buradan gidip gelme hiç şansımız yok. Eskiden minibüs durağına yolcumuz var diye telefon ediyorduk gelip alıyorlardı. Arabası olan var olmayan var” diye konuştu. 

“Yeni otobüs tahsis edilecek” 

Muğla Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Daire Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada ise “Söğüt -Marmaris seferi yapan belediye ve Söğüt Taşıma Kooperatifine bağlı dolmuşlarca ulaşım hizmeti devam ediyor. Güzergaha  yeni bir belediye otobüsü tahsis edilip vatandaşların seyahat etmeleri daha kolay hale getirilecek” denildi.

 

 

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.