Akdeniz Keşiş Foku farkındalık günü

Marmaris’te Nesli Tükenmekte Olan "Akdeniz Keşiş Foku" Farkındalık Günü düzenlenecek. 2 Haziran Cumartesi günü gerçekleşecek organizasyonda çocuklar için birbirinden eğlenceli etkinlikler de yer alacak.

Akdeniz Keşiş Foku farkındalık günü

5 Haziran Dünya Çevre Günü yaklaşırken, son sığınağı olan Ege ve Akdeniz kıyılarında hayata tutunmaya çalışan Akdeniz Keşiş Foku’nun korunması için Akdeniz Koruma Derneği ve Marmaris Belediyesi ortak bir tanıtım günü düzenleyecek.

Akdeniz Koruma Derneği tarafından yürütülen “Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde Akdeniz Keşiş Foku Popülasyonun ve Yaşam Alanlarının Değerlendirilmesi” projesinin farkındalık çalışmalarıkapsamında Marmaris halkına, çocuklara ve sivil toplum kuruluşlarına türü tanıtılarak, farkındalık yaratılması amaçlanacak. 30 Eylül 2017 tarihinde Marmaris Semenderi’nin tanıtılması amacıyla benzer bir etkinliğe ev sahipliği yapan İçmeler Atatürk Bilim ve Eğitim Parkı bu kez Akdeniz Keşiş Foku tanıtım günü için kapılarını açacak.
2 Haziran Cumartesi günü saat 14.00 – 18.00 saatleri arasında düzenlenen etkinlikte Akdeniz keşiş fokunu tanıtmak ve koruma çalışmaları konusunda bilgilendirmek amaçlı Tiyatro Gösterisi, kumaş boyama gibi çeşitli beceri atölyeleri ve eğitici oyunlar oynanacak.

Çocuklara özel bir konser “Şubadap”

Çocuk şarkıları besteleyen, albümler üreten ve 500’ün üzerinde konser veren Şubadap Çocuk adlı müzik grubu da yine sevilen şarkılarıyla sahnede olacak. Etkinlikte yetişkinlere yönelik de Akdeniz Keşiş Fokunun tanıtılacak ve koruma projesi hakkında bilgi verilecek.

“Türkiye’de kalan son 100 birey”

Akdeniz keşiş foku Türkiye karasularında yaşayan tek yüzgeç ayaklı türü olup ülkemizde en son yapılmış olan popülasyon tahmini 100 bireydir. Akdeniz keşiş foku (Monachus monachus), tüm dünyada tespit edilmiş olan 34 yüzgeç ayaklı arasında en nadir olan türdür ve dünya popülasyonu yaklaşık 600 olarak bilinmektedir. IUCN (Dünya Doğayı Koruma Birliği) tarafından yayımlanan Kırmızı Listede ise nesli kritik derecede tehdit altında olan tür olarak sınıflandırılmaktadır.
Akdeniz foku Türkiye’de çoğunlukla Ege ve Akdeniz kıyılarımızda görünen nadir bir deniz memelisi türü. Güney Marmara kıyılarında az sayıda görülmekle birlikte Karadeniz’de ne yazık ki tükendiği düşünülmektedir.

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.