Yerel Tohum Üreticisi Direniyor

Marmaris'te kurulan semt pazarlarına da ilgi corona virüsü salgınının artması nedeniyle giderek azalmaya başladı.

Yerel Tohum Üreticisi Direniyor

Marmaris'te  22 Ekim 2017’den bu yana sadece Pazar günleri kurulan “Yerel Tohum, Temiz Gıda Üretici Pazarı’ da corona virüsüne yenik düşmek üzere. Pazar günleri normal pazarın bir kenarına kurulan pazarda öğleye kadar satış gerçekleşti. Eskiye oranla tüketici sayısının giderek azaldığı gözlendi. Marmaris Kent Konseyi Çevre Grubu ve Yerel Tohum Derneği Marmaris Temsilciliği üyesi Pınar Ünlü, “Corona virüsü salgınında, yerel tohumların çoğaltılmasının önemi daha da ortaya çıktı” dedi.

Üreticiden tüketiciye aracısız ulaştırılan sebze, meyve, kuru incir, badem, keçiboynuzu unu, şifalı otlar, yumurta, ekmek ve benzeri ürünler ile süt ve süt ürünleri önceki tarihlerde yarım günde tükenirken pazara gelen olmadığı için bu ürünlerin çoğunluğu elde kaldı. 

Marmaris Kent Konseyi Çevre Grubu ve Yerel Tohum Derneği Marmaris Temsilciliği üyesi Pınar Ünlü, açıklama yaptı. Ünlü: “Corona virüsü salgınında, yerel tohumların çoğaltılmasının önemi daha da ortaya çıktı. Muhtemel bir kıtlık durumunda, ithal hibrit tohum kullanan çiftçilerimiz ekecek tohum dahi bulamayacak” dedi.

YEREL TOHUM TEMİZ GIDA ÜRETİCİSİNE DESTEK ŞART
Marmaris’teki belediye, Kent Konseyi ve Yerel Tohum Derneği Marmaris Temsilciliği işbirliği ile kurulan Yerel Tohum Temiz Gıda Üretici Pazarı’ndaki üreticilerin, ata tohumlarından ürettikleri ürünlerle hem daha sağlıklı, hem de sürdürülebilir tarım yaptıklarını belirten Ünlü, “Bugün pazar çok tenha olmasına rağmen güvenilir üreticiye rağbet vardı” diyerek şu 6 önemli uyarıyı yaptı:

ÇİFTÇİ-SEN’İN AÇIKLAMASINA UYALIM
“1. Virüs salgınlarını durdurmak, yenilerinin ortaya çıkmasını azaltmak için, endüstriyel gıda üretimi başta olmak üzere, enerji politikaları, kalkınma politikaları, sanayileşme politikaları kökten değişmelidir.
2. Gıda, su ve toprağın kısacası doğanın metalaştırılmasının önüne geçilmelidir.
3.Görünümü, verimi, raf ömrü uğruna genetik zenginliği harcanmış tohumlardan yetiştirilen ürünlerle beslenen toplumlar ciddi bağışıklık sorunları yaşamakta, hastalıklara direncini kaybetmektedir. Gelecekte açlığın ve virüs salgınlarının önüne geçmek için şirketlerin tohumu patentleyip ele geçirme ve genleriyle oynama çabalarının önüne geçilmelidir.
4.Yerel tohumları ve yerel hayvan ırklarını koruyan geliştiren politikalar uygulanmalıdır.
5.Birleşmiş Milletler de kabul edilen “Köylüler ve Kırsalda Çalışan Diğer İnsanların Hakları’ deklarasyonunu bütün ülkeler ‘ama’sız ‘fakat’sız uygulamalıdır.

6. Şirketlerin gıda sistemi yerine halkın gıda sistemi olan ve çiftçi özerkliğini sağlayan Gıda

Egemenliği tesis edilebildiği ölçüde çevresel felaketler ve kontrolden çıkmış virüsler,

enfeksiyonlar azaltabilir. Bunun için de küçük aile tarımı ve agroekolojik üretim

desteklenmelidir.”

                                                                                                          Kaynak: Sariipekhaber

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.