Yabancı mahkemelerin verdiği anlaşmalı boşanma kararı, Türkiye’de dava açmaksızın tanınabilecek

Olağanüstü hal kapsamında bazı düzenlemelerin yapılmasını içeren ve Resmi Gazetede yayımlanan 690 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yabancı...

Yabancı mahkemelerin verdiği anlaşmalı boşanma kararı, Türkiye’de dava açmaksızın tanınabilecek
Olağanüstü hal kapsamında bazı düzenlemelerin yapılmasını içeren ve Resmi Gazetede yayımlanan 690 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yabancı mahkemelerin verdiği boşanma kararı anlaşmalı olduğu takdirde, Türkiye’de dava açmaya gerek kalmadan tescil edilip, tanınabilecek.
Resmi Gazetenin mükerrer sayısında yayımlanan 690 sayılı KHK’nın dördüncü maddesindeki “yabancı ülke adli veya idari makamlarınca verilen boşanma kararlarının nüfus kütüğüne tescili\"ne ilişkin düzenlemeye göre; yurt dışında yabancı mahkemelerin kararı ile “anlaşmalı” olarak boşanan Türk vatandaşlarının ayrıca Türk mahkemelerinde dava açmalarına ihtiyaç olmadan, boşanma kararları, yurt dışında dış temsilcilikler, Türkiye’de ise bakanlıkça belirlenen nüfus müdürlüklerince nüfus kütüğüne tescil edilip, tanınabilecek.
Daha önceki uygulamada, yurt dışındaki yabancı mahkemelerce alınan boşanma kararlarının, Türkiye’de tescil edilip tanınabilmesi için, Türkiye’de de davanın açılarak boşanma kararının alınması gerekiyordu. Buna göre; önceden, yurt dışındaki mahkemelerin verdiği boşanma kararı ancak Türk mahkemelerinin verdiği karar ile tanınırken, yeni düzenleme ile anlaşmalı olduğu takdirde, yabancı mahkemelerin verdiği boşanma kararı Türkiye’de dava açmaya gerek kalmadan tescil edilip, tanınabilecek.

YASAL UYARI

Marmaristv.com.tr ’ nin yerel haberler bölümünde İHA’nın abonelerine gönderdiği haberler otomatik olarak derlenmektedir. Marmaristv.com.tr editörleri otomatik akış içinde bu haberlere editoryal müdahalede bulunmamıştır. Haber içeriklerinden hukuken ilgili ajans sorumludur.

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.