Çocuklar önünde kavga etmeyin

Aydın Liva Hastanesi Başhekimi Dr. Erdal Gezer, çocukların gelişimini olumsuz etkileyen en önemli sorunların başında anne-babanın çocukların gözü önünde...

Çocuklar önünde kavga etmeyin

Aydın Liva Hastanesi Başhekimi Dr. Erdal Gezer, çocukların gelişimini olumsuz etkileyen en önemli sorunların başında anne-babanın çocukların gözü önünde tartışıp kavga etmesi olduğunu belirtti. Her çiftin mutlaka fikir ayrılıklarına düşebileceğini ve zaman zaman tartışmasının doğal olduğunu belirten Gezer, “Doğal ve normal olmayan taraf çiftlerin çocukların önünde tartışıp kavga etmesidir. Anne babası geçimsizlik yaşayan çocuklarda ciddi bir güven sıkıntısı oluşuyor” dedi.
Aile içinde şiddete maruz kalan çocuklarda görülen olumsuzlukların oldukça fazla olduğunu belirten Liva Hastanesi Başhekimi Dr. Erdal Gezer, “Sadece çocuğa iyi davranmak yetmiyor. Aile içerisinde gerek çocuğun kendisine gerekse ailenin diğer üyelerine yönelik herhangi bir şiddetin oluşturacağı olumsuz etkiler sadece şiddete maruz kalanla sınırlı değildi. Şiddet, türü ne olursa olsun sonucu ciddi travmadır. Bir çocuğun bir arkadaşından ya da yaşıtından gördüğü şiddet ile bir büyükten ya da en güvendiği aile fertlerinden gördüğü şiddetin oluşturduğu travmanın etkisi de aynı değildir. BU nedenle mutlu ve sağlıklı bireylere sahip olmak isteyen aileler kesinlikle sözlü ve fiziki şiddetten uzak dursun. Basit de olsa eşler tartışmalarını ve anlaşmazlığa düştükleri durumlarda çocukları önünde tartışmasınlar” dedi.
Güven bağlarını koparıyor
Şiddet gören ya da aile ortamında yaşanan bir şiddete şahit olan çocukların güven duygularının ciddi hasar gördüğünü belirten Başhekim Erdal Gezer, Şiddetin kimin tarafından oluşturulduğu da o kadar önemlidir. Çocuklar için özellikle onları koruyup kollama görevine sahip ebeveynleri ve güven bağlarının temelini oluşturan ailesi tarafından uygulanan travmalar en yıkıcı olanlardır. Çocuk ebeveynleri ve ailesi yoluyla hem toplumsal ve sosyal rollerini öğrenir hem de davranış kalıpları geliştirir. Aile, temel güven duygusunun oluştuğu ve bireyin yaşam boyu kuracağı bağların temellerinin atıldığı çok önemli bir yapıdır. Bu nedenle aile içi şiddetin birey üzerindeki etkileri çocuklar üzerinde çok daha etkilidir. İyi bir evlat yetiştirmek isteyen herkes aile içerisinde gerek çocuğa, gerekse ailenin diğer üyelerine sözlü ya da fiziki şiddet uygulamasın” diyerek ebeynleri uyardı.
Çocuklar, şiddeti de örnek alıyor
Her ne kadar çocuklara iyi şeyler nasihat edilse de çocukların bir müddet sonra görüp yaşadığı olumsuzlukları da örnek alıp uyguladığını kaydeden Başhekim Gezer, “Çocuklar genellikle ebeynlerini örnek alır. Anne babanın sorun çözme yöntemi olarak seçtiği bu yöntemi modelleyerek kendi sosyal hayatında şiddet uygulamaya başlar” uyarısında bulundu.

YASAL UYARI

Marmaristv.com.tr ’ nin yerel haberler bölümünde İHA’nın abonelerine gönderdiği haberler otomatik olarak derlenmektedir. Marmaristv.com.tr editörleri otomatik akış içinde bu haberlere editoryal müdahalede bulunmamıştır. Haber içeriklerinden hukuken ilgili ajans sorumludur.

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.