Uzmandan okul çantası hesabı

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Fizyoterapi Programı Öğretim Görevlisi Kardem Ulaş, sırt çantalarındaki ağırlığın...

Uzmandan okul çantası hesabı

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Fizyoterapi Programı Öğretim Görevlisi Kardem Ulaş, sırt çantalarındaki ağırlığın bilinçsiz kullanımla birlikte kas-iskelet sistemi problemlerine neden olduğunu belirterek, okul çantalarının 12 yaşından küçükler için 4 kilogram, 12-15 yaş arası için 5 kilogram, daha üst yaşlarda da 8 kilogramı geçmemesi gerektiğini söyledi.
Eğitim öğretim döneminin başlamasıyla Türkiye genelinde 17 milyonu aşkın öğrenci her gün sırt çantalarıyla birlikte okulun yolunu tutuyor. Öğrencilerin, okullarında kitap ve eşyalarını koyabilecekleri dolapları bulunmadığı için de sırt çantalarındaki ağırlık bilinçsiz kullanımla birlikte kas-iskelet sistemi problemlerine neden oluyor. İEÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Fizyoterapi Programı Öğretim Görevlisi Kardem Ulaş, sırt çantalarının yanlış seçimi ve bilinçsiz kullanımı nedeniyle öğrencilerin yüzde 30’unda kas-iskelet sistemi problemlerinin görüldüğünü ve duruş bozukluklarıyla omurga eğriliklerine neden olabildiğini söyledi. Omuz, boyun, sırt ve bel bölgelerinde hissedilen ağrıların dinlenmeyle geçebileceğini ancak buna eşlik eden elde ve kolda karıncalanma, uyuşma gibi belirtilerin ciddiyeti arttırdığını kaydeden Ulaş, “Çocuğun karşılaştığı bu sorunlar okula gitme isteğini kırabiliyor. Sırt çantası, omuzdan taşmayacak ve boyunu rahatsız etmeyecek genişlikte, yumuşak askılı ve yükü azaltacak askı petli olmalıdır. Dar ve sert askılı seçilirse omuz bölgesinden geçen damar ve sinirlere baskı yapabilir. Bu da elde ve kolda uyuşma ve karıncalanmalara neden olabilir. İlerleyen zamanda omuz sıkışma sendromuna neden olabilir” dedi.

Çanta seçme teknikleri
Çift askılı çantaların yükü eşit dağıttığını belirten Ulaş, askıların ikisinin de omuza geçirilerek kullanılmasını tavsiye etti. Ulaş, “Çanta sırt peti iyi olmalı, ince olanlarda çantadaki sert ve sivri kenarlı objeler sırta baskı uygulayarak yara ve berelenmeler oluşturabilir. Hafif çantalar tercih edilmeli, özellikle çok ağır yük taşıyan öğrenciler için altında tekerlek olan çantalar alınabilir. TSE, CE damgası olan çantalar seçilmeli ve ağırlığın eşit dağılımı için bol gözlü çantalar seçilmeli” diye konuştu.

Çanta hesabı
Ulaş, çanta ağırlığının çocuğun kilosunun maksimum yüzde 15’i kadar olması gerektiğini, ağırlığın 12 yaşından küçükler için 4 kilogram, 12-15 yaş arası için 5 kilogram, daha üst yaşlarda da 8 kilogramı geçmemesi gerektiğini vurguladı. Ağır yükler çantada sırta yakın ve ortada yerleştirilmesini öneren Ulaş, şunları söyledi:
“Her yük ilave edildiğinde askı ayarları tekrar kontrol edilmeli. Çanta vücuda yaklaşacak şekilde askıları sıkıştırılmalı. Askıları çantanın belin 5 santimetre üzerinde tutacak şekilde ayarlanmalı. Sırt çantası sırtta iken öne eğilmekten kaçınılmalı, yerden bir şey alınması gerekirse dizleri kırarak ve çökerek alınmalı. Ağır sırt çantası taşımak durumunda kalındığında, düzenli olarak sırt ve bel kaslarını güçlendirici egzersizler yapılmalı.”

YASAL UYARI

Marmaristv.com.tr ’ nin yerel haberler bölümünde İHA’nın abonelerine gönderdiği haberler otomatik olarak derlenmektedir. Marmaristv.com.tr editörleri otomatik akış içinde bu haberlere editoryal müdahalede bulunmamıştır. Haber içeriklerinden hukuken ilgili ajans sorumludur.

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.