Tosun, "Uzun Mehmet’le kaderi değişen Zonguldak kalkınmanın lokomotifi olmuştur"

Zonguldak’ın Düşman İşgalinden kurtuluşunun 97. Yıldönümünü kutlayan AK Parti İl Başkan Zeki Tosun, Kömürün bulunması ile Zonguldak’ın kaderini değiştiren...

Tosun,
Zonguldak’ın Düşman İşgalinden kurtuluşunun 97. Yıldönümünü kutlayan AK Parti İl Başkan Zeki Tosun, Kömürün bulunması ile Zonguldak’ın kaderini değiştiren Uzun Mehmet’i de andı.
Uzun Mehmet’in 1829’da Taşkömürünü bulması ile Zonguldak’ın kaderinin değiştiğini dile getiren Zeki Tosun 21 Haziran 1921’da İşgalci Fransızlardan kentin kurtarılması ve 1 Nisan 1924’te de Cumhuriyetin ilk olması ile Ülke ekonomisinin gelişmesinde ve kalkınmada lokomotif rol oynadığını söyledi. Tosun açıklamasında şu görüşlere yer verdi; “Kuşkusuz Zonguldak’ımızın gelişmesinde büyük pay sahibi olanların başında 8 Kasım 1829’da taşkömürünü bulan Uzun Mehmet gelmektedir. Uzun Mehmet’in kömürü bulmasıyla Zonguldak daha da bir önem kazanmıştır. Birinci dünya savaşından sonra vatan topraklarının işgali sırasında taş kömürünün de önemini bilen Fransızlar Zonguldak’ı işgal etmişlerdir. Bağımsızlığını, vatanını ve sahip olduğu değerlerini canından, malından aziz bilen Türk milleti, bu yolda tüm varlığını feda etmiştir. Zonguldak halkımızın şanlı direnişi karşısında Fransızlar 21 Haziran 1921 de şehri terk etmişlerdir. Zonguldak, Cumhuriyetimizin kuruluşunun ardından, 1 Nisan 1924’te il olmuş ve “Cumhuriyet sonrası kurulan ilk il” olma unvanını almıştır. Taşkömürünün 1848 yılından itibaren üretilmeye başlanmasıyla birlikte ülkemizin sanayileşmesinde, ekonomik ve toplumsal gelişiminde de Zonguldak hep lokomotif görevi üstlenmiştir. Bu duygu ve düşüncelerle; Zonguldak’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 96’ncı yıl dönümünü kutluyor, başta Uzun Mehmet olmak üzere havzayı bugünlere taşıyan, bu uğurda canını feda eden maden şehitlerimizi ve bütün şehit ve gazilerimizi saygı, şükran ve rahmetle anıyorum.”

YASAL UYARI

Marmaristv.com.tr ’ nin yerel haberler bölümünde İHA’nın abonelerine gönderdiği haberler otomatik olarak derlenmektedir. Marmaristv.com.tr editörleri otomatik akış içinde bu haberlere editoryal müdahalede bulunmamıştır. Haber içeriklerinden hukuken ilgili ajans sorumludur.

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.