MUĞLA VALİLİĞİNDEN ÖNEMLİ AÇIKLAMA

19.05.2020 Salı günü ve 20 Mayıs 2020 Çarşamba günü ilimizdeki bazı yerel gazetelerde

MUĞLA VALİLİĞİNDEN ÖNEMLİ AÇIKLAMA

 “Muğla’da Devlet Erkânı 19 Mayıs Törenine Katılmadı” ve “Muğla’da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla düzenlenen çelenk sunma törenine devlet erkânı katılmadı” şeklinde haberler yer almıştır.
Haberde “İl Protokolünün ilk sıralarında yer alan Vali, Vali Yardımcıları, Kaymakam, İl Emniyet Müdürü, İl Jandarma Komutanı, Cumhuriyet Başsavcısı, Rektör, Baro Başkanı törene katılmadı”ğı belirtilmektedir.

Basının en önemli görevi kamuoyunu doğru, tarafsız ve objektif bir şekilde bilgilendirmektir. Böylesine çok önemli ve hassas görev üstlenen basın mensuplarının toplum ve devlet hayatındaki mevzuatlarda meydana gelen önemli değişiklikler hakkında bilgi birikimine sahip olmak sorumluluğu ve zorunluluğu bulunmaktadır. Yazılan haberlerin gerekçesi, dayanağı olmalıdır. Kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesinin telafisi güç sakıncalar doğuracağı aşikârdır.

5 Mayıs 2012 tarihli ve 28283 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Ulusal ve Resmi Bayramlar ve Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliğinin 6. Maddesi 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı törenlerinin usul ve esaslarını belirlemiştir. Buna göre “ Atatürk Anıt veya Büstüne Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü, bulunmaması halinde Mülki Amirin görevlendireceği bir Müdürlük tarafından çelenk konulur. Çelenk konulduktan sonra İstiklal Marşı ile birlikte Bayrak göndere çekilir” denilmektedir.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramımızın 101. Yılı kutlamaları bu yıl Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle çelenk sunma programı asgari katılımla, maske kullanımı ve sosyal mesafe kurallarına riayet edilerek, 10 kişiyi geçmeyecek şekilde ve TBMM’de grubu bulunan siyasi parti temsilcilerinin talepleri halinde çelenk sunmaksızın katılım sağlayabilecekleri esasıyla çelenk sunma töreni Yönetmeliğine ve usulüne uygun bir şekilde gerçekleştirilmiştir.

Geçtiğimiz yıllardaki 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarında çelenk sunum törenlerinin görselleri incelendiğinde törenin yukarıda bahsedilen usul ve esaslar çerçevesinde icra edildiği anlaşılacaktır.

Habercilik gibi ciddi biri işi meslek olarak seçen kişilerin böylesi hassas konularda çok daha özenli ve dikkatli davranmaları gerekmektedir.

Kamuoyunda oluşabilecek yanlış anlamaların ve algıların düzeltilebilmesi açısından Valiliğimiz tarafından söz konusu açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
MUĞLA VALİLİĞİ

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.