Marmaris’te “İnfluenaz” arttı eczanelerde ilaç kalmadı

Marmaris'te, baskın grip virüsü “İnfluenaz A (H3N2)” solunum yolu hastalığı arttı. Eczanelerde gribal ve “İnfluenaz virüs” tedavisinde kullanılan ilaçlar kalmadı.

Marmaris’te “İnfluenaz” arttı eczanelerde ilaç kalmadı

Marmaris Devlet Hastanesi, özel hastane ve polikliniklere grip ile “İnfluenaz virüsü” hastalığı nedeniyle gelen vatandaşlarla doldu. İlçe Devlet Hastanesi ve acil servisine Ekim-Aralık 2019 arasında günde 400-500 arası gribal enfeksiyon müracaatı bulunurken son 20 günde bu rakam 600 civarına ulaştı. Özel hastane ve polikliniklerle birlikte günde 850 kişiye ulaştı. Uzman doktorlar gribal virüs artışı olduğunu ama ölümcü bir vaka ile karşılaşmadıklarını öne sürdü. İlçe ve kırsal mahallelerde bulunan 50 eczanede gribal enfeksiyonlar ve İnfluenaz A(H3N2) tedavisinde kullanılan ilaçların kalmadığını öğrenildi.

ÇOCUKLAR VE YAŞLILAR DİKKAT

İnfluenza olarak tabir edilen solunum yolu hastalığına karşı uyarıda bulunan özel bir hastanenin Kardiyoloji Uzmanı Doktor Turgay Burucu, “ Marmaris’te mevsimsel olarak grip salgınları uzun yıllardır vardı ama bu yılki gibi çok fazla değildi. Bu grip virüsü kendini direnç gösterip çok hızlı şekilde hastalık yaymakta. Eskiden hafif atlatılan gribal enfeksiyonlar şu anda yatmadan tedavi olunmamaktadır. Bu virüs yaşlı, kronik rahatsızlıkları olanlarda ve çocuklarda ölümcü olabilir. Grip virüsü nedeniyle hastanemiz acil ve polikliniklerine günlük 100 hastayı geçen rakamlar olmakta. Bu rakam devlet hastanesinde kat kat artmakta.  İnfluenaz virüsünün a,b,c alt grupları mevcut. Bunlar H ve N tipleri vardır. Halk arasında domuz gribi enfeksiyon gribal hastalıkların çoğunluğu İnfluenaz virisü taşımakta ve hasta olmaktadır. İnfluenaz virüsü erişkin ve sağlıklı bireylerde ayakta tedavisi olmakta. Çocuk, 65 yaş ve üstü yaşlı hastalarda ve kronik hastalıklara sahip kişilerde tedavi edilmezse ölümcü olabilir daha ciddi hasarlı rahatsızlıklara sebep olur. Kemiklerde ağrı-şişkinlik, ateşlenme, titreme ve ishal belirtilerdir. Yaşlı ve kronik rahatsızlığı olanlarda tedavi yapılmazda kalp, akciğer ve böbrek yetmezliği hastalığına neden olur. Çocuklarda ise kalp kası iltihaplarına sebep olmakta. Bu virüsün en önemli tedavisi grip aşısıdır. Korunmak için kişisel hijyen dikkat edilmeli, havalandırılmış yerlerde durulmalı. Toplu taşıma gibi kalabalık ortamlarda mutlaka eller ve yüzler yıkanmalıdır. Eczanelerde satılan çeşitli maskeler mevcuttur mutlaka kullanılmalıdır. Grip virüsü bulaştığında 3-5 gün içinde kendini gösterir. Mutlaka doktora giderek tedavi başlatılmalıdır” dedi.

ECZANELERDE GİRİBAL TEDAVİ İLAÇLARI KALMADI

İlçe merkezi ve kırsal mahallelerde bulunan 50 eczanede gribal virüs tedavisinde kullanılan ilaçlar kalmadığı öne sürüldü. Eczacı Serdar Karaağaç, “ Son zamanlarda grip virüsleri artmasından dolayı anti grip dediğimiz antiviral ilaçlarda sıkıntı mevcut. Bu tek Marmaris için geçerli değil ülkemizin birçok şehrinde grip virüsü hastalığı artmasıyla beraber antiviral ilaç talebi arttı. İlçemizde hiçbir zaman bu grip tedavisinde kullanılan ilaçlarda sıkıntı yaşamamıştık. Eylül-Ekim aylarında girip aşısının gelmemesi ve az bulunması hastalığın artışına etken oldu” dedi. Muğla İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri konu ile ilgili önümüzdeki günlerde resmi açıklama yapacağı bildirildi.

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.