MARMARİS TANITIMDA SINIFTA KALDI

Turizme büyük katkı sağlayan Travel Turkey İzmir Fuarı’nın 13’üncüsü İzmir’de yapıldı. 43 ülkeden bin 300 katılımcının yer aldığı fuarda Marmaris tanıtımda adeta sınıfta kaldı.

MARMARİS TANITIMDA SINIFTA KALDI

Her yıl fuarlarda konseptiyle dikkat çeken Marmaris’i bu yıl adeta şoke etti. Gelişi güzel hazırlanan Marmaris standında Marmaris’i anlatan hiçbir özelliğin olmaması dikkatlerden kaçmadı.  Türkiye’nin dört bir tarafından fuara gelerek şehirlerinin tanıtımını en iyi şekilde yapan iller herkesin imrenerek baktığı stantlar kurarken, Marmaris standında otellerin reklamından başka bir şey olmaması hayal kırıklığı yarattı.

 “Aktif Tatilin Merkezi Marmaris” sloganının dahi kullanılmadığı Marmaris, eşsiz doğa güzelliklerine sahip olan köyleri, yeşilin ve mavinin her tonunun bulunduğu plajları, termal turizmi, doğa turizmi, tarihi ve kültürel yerleri, bisiklet rotaları gibi öne çıkan özellikleri ile tanıtılması gerekirken Marmaris İzmir’deki fuar tanıtımında tüm bu yönleri ile adeta sınıfta kaldı. Marmaris bunun yanında Dünya Ralli Şampiyonasına ( WRC) ev sahipliği yapmış önemli bir turizm bölgesi.

STANTLAR GELİŞİ GÜZEL HAZIRLANMIŞ

Marmaris Manşet Gazetesi olarak Travel Turkey  İzmir Fuarı’na katılarak izlenimlerimizi siz değerli okuyucularımız ile paylaşıyoruz.  Travel Turkey İzmir Fuarı turizme büyük katkı sağlayan önemli turizm fuarlarından birisidir. Her yıl fuarlarda konseptiyle dikkat çeken Marmaris’i bu yıl adeta şoke etti. Gelişi güzel hazırlanan Marmaris standında Marmaris’i anlatan hiçbir özelliğin olmaması dikkatlerden kaçmadı.  Türkiye’nin dört bir tarafından fuara gelerek şehirlerinin tanıtımını en iyi şekilde yapan iller herkesin imrenerek baktığı stantlar kurarken, Marmaris standında otellerin reklamından başka bir şey olmaması hayal kırıklığı yarattı.

     Kentin tanıtımının en iyi şekilde yapılacağı fırsat fuarını değerlendiremeyen yetkililer ilçemiz için hazırlanan tanıtım videosunu küçük bir led televizyonla takipçilerle buluşturdu.  Böylesine görkemli bir fuarda kentin simgesi olan çalışmaların tanıtılması yerine hiçbir çalışma yapılmadan 90’lı yılları andıran turizm standı ile adeta şoke etti.

STANTLAR BOM BOŞ

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay ve Muğla Büyükşehir Belediyesi Osman Gürün’ün bile yan yana görülmediği fuarın ikinci günü ise Marmaris’i temsil edecek kimsenin stantlarının başında olmaması  tam bir fiyaskoydu. Kurumlarda bilindiği üzere liyakat esastır.  Bu konuda Turizmden anlayan MARTAB Turizm Koordinasyon Kurulu Başkanlığı yapmış aynı zamanda meclis üyesi Asım Geniş’ten bilgi alınıp, fuara Marmaris olarak çok güçlü bir şekilde katılınabilinirdi.

MARMARİS’E YAKIŞMADI

Turizmde Dijitalleşmenin konuşulduğu, rekabetin giderek arttığı bu ortamda Dünyanın İncisi diye atlandırdığımız Marmaris daha profesyonel tanıtılmalıdır. Böyle giderse dünyanın incisi bile olamaz, bu unvanı da elimizden kaptırırız. Turizm ile hiçbir bağlantısı olmayan bazı il ve ilçeler şehirlerinin tanıtımını teknolojik imkanları en iyi şekilde yaparak imrenerek baktığımız stantlar kurdular.

ODALAR MARMARİS’İ TEMSİL ETMİYOR MU?

Daha geçtiğimiz ay Turizm Zirvesi düzenleyerek turizmde dijitalleşme ve teknolojide  yeni trendleri sektör temsilcilerine anlatan Marmaris Ticaret Odası’da hayal kırıklığı yarattı. Teknolojinin hiçbir imkanlarından yararlanılmadan fuarda sadece Marmaris ile ilgili broşürler ve kitapçıklar dağıtıldı. Her zaman esnafın yanında olduğunu ifade eden Marmaris Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve  turizmin Marmaris Güney Ege Turistik ve Otelciler Birliği (GETOB) bu fuara katılmadı. Fuarda da yer almadı. Marmaris’te ki esnafın tamamına yakını turizmden ekmek yiyor.  Marmaris Esnaf ve Sanatkar Odası bu esnafı temsil etmiyor mu?

 SİZ NE DERSENİZ DEYİN SINIFTA KALTIK

   Kamu kurum ve kuruluşları, STK’lar ve Marmarisli gazeteciler davet edilmeden, ciddi bir istişare yapılmadan alelacele bu fuara katılmış olmak, başarısızlığın bir diğer sebebi olarak öne çıkıyor. Her geçen yıl yeni projeler ile fuarlarda gündeme gelen Marmaris  bu fuarda siz ne derseniz deyin sınıfta kaldı. Marmarisli basın mensuplarının bile davet edilmediği bu fuarda bölgemizin haberlerini ulusal basıncı dedikleriniz değil Marmaris basını haber yapıyor. Yine bu fuarla ilgi bölgemiz haberlerini hiçbir ulusal basın yapmazken yine Marmaris basını yaptı.

“SADECE OTELCİLER  FUARDA OLMAMALI”

Marmarisli işletmeciler turizm fuarlarında sadece otelcilerin değil, diğer işletmecilerin de yer almasını istiyor. Türkiye’nin önemli fuarlarından olan Uluslararası Travel Turkey İzmir Fuarı’na katılan işletmeciler  fuarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Turizmde faaliyet gösteren tüm işletmecilerin fuarlara katılması gerektiğini belirten Pineta Oteller Grubu sahibi iş insanı Hüseyin Durmaz, “Fuarda sadece otelciler değil, oda temsilcileri ve olmak üzere işletmelerin de bulunması gerekiyor. Başta oteller restaurantlar, tekneler, kuyumcular, giyim sektörü, dalgıç ve taşımacılar, tüm meslek grupları fuarlara katılmalı. Tanıtım işleri sadece belediyeden ibaret olmamalı, Marmaris’in bütünü tanıtımda yer almalı. Güçlü olmanın yolu birlik beraberlikten geçiyor. Bir tane Marmaris var, ona sahip çıkalım.” dedi.

Travel Turkey İzmir Fuarı’na Marmaris Belediyesi, Deniz Ticaret Odası, Marmaris Ticaret Odası, seyahat acenteleri ve otellerden oluşan 15 katılımcı ile fuarda yer aldı.

                                                                                             KAYNAK: MANŞET GAZETESİ

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.