MARMARİS İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ 197 KURSİYERE BELGELERİNİ DAĞITTI

Programda sertifika töreni yapıldıktan sonra bal sağımı yapılarak, katılımcılara yeni mahsul çam balı tattırıldı.

MARMARİS İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ 197 KURSİYERE BELGELERİNİ DAĞITTI

İlçe Kaymakamı Ertuğ Şevket AKSOY konuşmasında Marmaris’in Turizmde önemli bir yer olmasının yanında tarımsal üretimde de önemli bir yerinin olduğuna değindi. Yapılan üretimin kaliteli olması gerektiği için bu tür kursların açılmasının önemine değinen AKSOY ; ilçemiz üreticileri ve çiftçileri bizim için çok değerlidir. Kamu olarak her zaman kapımız açık olup, her türlü faaliyetlerini destekleyeceğiz. Tarımsal üretimin bilinçli yapılması ile birlikte verimlilik artacak ve bu da bölgenin ekonomisine olumlu etki edecektir dedi.
İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nejmettin KAYA; İlçe Müdürlüğü olarak hedeflerimizden biri Marmaris’te bilinçli bir tarımsal üretim ve bilinçli yetiştiricilik yapılmasıdır. 2019 yılında daha çok hayvancılık ve arıcılık üzerine kurslara önem verdik. 2 Adet Arıcılık Kursu, 4 Adet Sürü Yönetimi Kursu, 3 Adet Süt Sığırı Yetiştiriciliği Kursu ve 1 adet Sağım Hijyeni ve Sanitasyon Kursu olmak üzere toplamda 10 kurs açmış bulunmaktayız ve bu kurslara katılan toplam 197 Kursiyerimiz belge almaya hak kazandı. Önümüzdeki yıl bu kurslarımız daha çok budama, bitkisel üretim, bitki koruma ve mantar yetiştiriciliği gibi konularda olacaktır.
Özellikle Marmaris Çam Balı konusunda çalışmalarımızın sekteye uğramaması için burada yapılan Arıcılık faaliyetinin bilinçli ve kaliteli yapılması gerekmektedir. Bilindiği gibi Muğla Çam Balı Coğrafi İşareti almasına karşın Marmaris Çam Balı olarak Ticaret Odası ile birlikte yürüttüğümüz Coğrafi İşaret çalışması devam etmektedir.
Marmaris denince insanların aklına sadece deniz kum güneş değil, tarımsal üretim de gelmelidir. Marmaris’in Turizm açısından dünyanın önemli bir yeri olması sebebiyle, Turizm ve tarımsal üretim bir arada ahenkle yürümesi için, burada özellikle büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde önem arz eden sürü yönetimi konusunda 4 adet kurs açmış bulunmaktayız.
Bakanlık olarak üreticilerimiz, çiftçilerimiz ve yetiştiricilerimizin daha kaliteli ve daha verimli bir üretim yapmalarını hedefleyerek bu tür kurslarımızın açılmasına önem vermekteyiz.

KURSUN İSMİ EĞİTİM VERİLEN MAHALLE KURSİYER SAYISI

1 Arıcılık Merkez 34
2 Arıcılık Osmaniye 25
3 Sürü Yönetim Elemanı Taşlıca 16
4 Sürü Yönetim Elemanı Söğüt 18
5 Sürü Yönetim Elemanı Bayır 24
6 Sürü Yönetim Elemanı Osmaniye 10
7 Süt Sığırı Yetiştiriciliği Turgut 33
8 Süt Sığırı Yetiştiriciliği Bayır 12
9 Süt Sığırı Yetiştiriciliği Turgut 15
10 Sağım Hijyeni ve Sanitasyon Çamlı 10

ARICILIK KURSU :  Toplam 72 Saatlik Kurs kapsamında; Arıcılığın Yeri ve Önemi,  Arıcılığa başlarken neler yapmalıyız?, Arıcılıkta dikkat edilecek hususlar,  Arı Kovanlarının yapısı, Arıcılıkta kullanılan malzemeler. Bal arılarının yapısı ve görevleri, Polinasyon ve Bal arılarının rolü, Bal arılarında iletişim, Arıcılık tipleri, İlkbahar dönemi çalışmaları, Bal mevsimi çalışmaları, Arı Kışlatma, Ana arı yetiştiriciliği, Arı Ürünleri ( Bal, Polen, Arı Sütü, Propolis, Arı Zehiri, Balmumu, Paket Arı), Nektar ve Polenli Bitkiler, Zirai mücadeleden arıları koruma, Arı Hastalık ve Zararları, konuları İşlenmiştir.
SÜRÜ YÖNETİM KURSU: Kurs Süresi 104 saat olup, İş Sağlığı Ve Güvenliği, Sürüyü Yönlendirme, Sürünün Beslenmesi, Sürü Bakım İşleri, Sürünün Sağlığı konuları işlenmiştir. (100 baş üzeri anaç koyun ve keçi varlığına sahip işletmelere veya çobanlara 5.000 TL Devlet desteği verilmektedir.)
SÜT SIĞIRI YETİŞTİRİCİLİĞİ: Kurs Süresi 80 Saat olup, Yem bitkilerini yetiştirmek, Süt sığırı çiftliklerini planlamak, Süt sığırı çiftliğinde alet ekipmanları kullanmak, Süt sığırlarını beslemek, Süt sığırlarında sürüyü yönetmek, Süt sığırlarında sağlıklı süt üretmek, Süt sığırı hastalıklarını bilmek, hastalıklara karşı koruyucu önlemleri almak Konuları işlenmiştir.
SAĞIM HİJYENİ VE SANİTASYON: Kurs süresi 40 saat olup, Sütün kalitesi ile ilgili mevzuatlara göre süt hijyeni için gerekli hazırlıkları, Sağım ünitelerinin bakımı, temizliği ve hijyenik durumunun devam ettirilmesini, sağılan sütün uygun şekilde depolanması, Kişisel hijyen ve temizlik kuralları konusunda gerekli önlemleri alınması konuları işlenmiştir.

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.

ÇOK OKUNANLAR

MARMARİS AJANDASI

Tümü