Marmaris Çam Balı Coğrafi İşareti tanıtımı yapıldı.

Marmaris Ticaret Odası tarafından 4 yıl önce tescil başvurusu yapılan Marmaris çam balına Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alındı.

Marmaris Çam Balı Coğrafi İşareti tanıtımı yapıldı.

Marmaris Ticaret Odası (MTO) hizmet binasında, "Marmaris Çam Balı Coğrafi İşareti Lansmanı" toplantısıyla Marmaris çam balına Coğrafi İşaret Tescil Belgesi kamuoyuna tanıtıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından gerekli inceleme ve araştırmalar yapıldıktan sonra "askı itiraz süreleri"nin de tamamlanmasıyla süreç sonlanarak, Marmaris çam balına Coğrafi İşaret Tescil Belgesi verildi.

MTO adına tescil sürecini takip eden Ülke Patent Şirketi yetkilisi Hakan Kaya, MTO Başkanı Mutlu Ayhan, Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, MTO Meclis Başkanı Nurgül Candan'a tescil belgesini teslim etti.

MTO Başkanı Ayhan toplantıda yaptığı konuşmada, Marmaris'te üretimi yüzyıllardır babadan oğula geçerek devam eden, 700'e yakın kayıtlı arıcının yaklaşık 165 bin kovanla yılda 3 bin ton civarı ürettiği Marmaris'in en önemli ürünü çam balının coğrafi işaret aldığını söyledi.

2017 yılı Ocak ayında başvurdukları Marmaris Çam Balı Coğrafi İşareti'ni 6 Kasım 2019 tarihinde Marmaris Ticaret Odası adına tescil edildiğini belirten Ayhan, "Muğla Çam Balı Coğrafi İşaretine dahil edilmek istenilen Marmaris çam balı, odamızın itirazı üzerine Muğla Çam Balı Coğrafi İşaret kapsamından çıkarılmış, daha sonra içerdiği kendine özgü kıvamı, kokusu, aroması ve besin değerleri olduğu ispatlanarak ve bu özellikleriyle diğer çam ballarından ayrıştığı ortaya konarak Marmaris adına tescil edilmiştir." dedi.

Ayhan, bundan sonraki dönemde Marmaris Çam Balı, Marmaris'ten Çam Balı, Marmaris ve yöresinden Çam Balı gibi ibareler taşıyan ballar üzerinde Marmaris Çam Balı Coğrafi İşaret logosu ve Türk Patent ve Marka Kurumu logosu taşıyan etiketlerle satılacağını kaydetti.

Yılda en az iki kez ilçe sınırları içinde yer alan çam balı üreticilerine, paketleme ve satış yapan firmalara yapılacak denetimlerde alınacak numuneler analize gönderilerek üretim ve satış süreci kontrol altına alınacağını vurgulayan Ayhan şunları kaydetti:

"Marmaris Çam Balı'na ait tanımlı özelliklerin gerçekten var olduğunu tescilleyecek, geleneksel yöntemlerle üretildiğini ve coğrafi özelliklere bağlı sıfatları taşıdığını doğrulayacak, marka değerini ileriye taşıyacak, kalite ve üretim standardının tesis edilmesine katkı koyacak, tağşişi engelleyecek ve en önemlisi de arıcımızın alın terinin karşılığını almasını sağlayacak olan Marmaris Çam Balı Coğrafi İşaretinin Marmarisimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum."

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.