MARMARİS ÇAM BALI ARTIK COĞRAFİ İŞARETLİ

Marmaris Çam Balı'nın coğrafi işaretiyle tescil edilmesi başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylandı.

MARMARİS ÇAM BALI ARTIK COĞRAFİ İŞARETLİ

Marmaris Ticaret Odası geçmiş dönem başkanlarından Mehmet Baysal'ın uzun uğraş sonucu büyük emek verdiği Marmaris Çam Balı'nın coğrafi işaretiyle tescil edilmesi başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylandı. Marmaris Ticaret Odası Marmaris Çam Balı'nın coğrafi işaret alması için 2010 yılından beri mücadele veriyordu. İlk olarak Marmaris Çam Balı, Muğla Çam Balı Coğrafi İşaretinin içerisine dahil edilmek istenmiş ancak dönem başkanı Mehmet Baysal duruma itiraz etmiş ve marka değerimiz olan Marmaris'in Çam Balı'nın kendi başına coğrafi işaret alması gerektiğini savunmuştu. Türk Patent Enstitüsü bu itirazı 2018 yılında yerinde bularak Marmaris Çam Balı'nı Muğla Çam Balı Coğrafi İşaretinden çıkardı. Ardından yapılan coğrafi işaret başvurusu da 06 Kasım 2019 tarihinde kabul edilerek Marmaris Çam Balı coğrafi işaretiyle tescillendi. 9 yıllık mücadelenin sonunda artık “Marmaris Çam Balı” marka olmayı başardı. Marmaris Ticaret Odası'nın girişimleri ile Marmaris Çam Balı coğrafi işareti Türk Patent Enstitüsü tarafından Marmaris Ticaret Odası Adına tescillendi. Türkiye'de çam balı üretiminin yüzde 50'sinin gerçekleştirildiği Marmaris'in artık marka olarak adlandırabileceği coğrafi işareti var.
Marmaris Ticaret Odası geçmiş dönem başkanlarından Mehmet Baysal'ın başkanlık döneminde uzun süre mücadele verdiği Marmaris Çam Balı'nın coğrafi işaret tescil belgesi Türk Patent Enstitüsü tarafından kabul edilerek 06 Kasım 2019 tarihinde onaylandı.
Marmaris Ticaret Odası (MTO), Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği'nin çam balının 'Muğla Çam Balı' coğrafi işaretiyle tescil edilmesi için Türk Panent Enstitüsü'ne (TPE) yaptığı başvuruyu 2010 yılında itiraz etmişti. MTO Başkanı Mehmet Baysal, çam balı üretiminin yüzde 90'ına yakınının Marmaris ve çevresinde elde edildiğini öne sürerek, çam balının 'Marmaris Çam Balı' ismiyle tescil edilmesi gerektiğini savunmuş ve Marmaris'in kendi adına coğrafi işaret alması gerektiğini öne sürmüştü. İtirazların ardından tam 9 yıl sonra 2018 yılında 'Marmaris Çam Balı' Muğla Çam Balı Coğrafi İşaretinden çıkarılmıştı. Mücadeleyi bırakmayan Marmaris Ticaret Odası, Marmaris Çam Balı'nın coğrafi işaret tescil belgesini 06 Kasım 2019 tarihinde Türk Patent Enstitüsü'nden aldı.
Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden biri olmasının yanı sıra doğal güzellikleri ve çam ormanları ile bilinen Marmaris'te bundan söyle marka balıyla da üne kavuşacak.

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.