‘‘Geçmişten Günümüze Nevruz’’ etkinliği gerçekleşti.

Etkinlik Saygı duruşu ve İstiklal Marşı, MSKÜ öğretim üyesi Prof.Dr. Ekrem Ayan’ın ‘‘ Geçmişten Günümüze’’ sunumu, Marmaris Kaymakamı Nurullah Kaya’nın plaket takdimi ve çeşitli Nevruz Oyunları’nın oynanması ile sona erdi.

‘‘Geçmişten Günümüze Nevruz’’ etkinliği gerçekleşti.

Geçmişten Günümüze Nevruz etkinliği ’ne Marmaris Kaymakamı Nurullah Kaya , Okul müdürü Dr. Mehmet Fatih Demir, MSKÜ öğretim üyesi Prof.Dr. Ekrem Ayan, Marmaris Turizm Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doçent Dr. Zehra Türk, İlçedeki Kurum ve Kuruluş müdürleri, öğretmenler ve çok sayıda öğrenci katılım sağladı. Prof.Dr. Ekrem Ayan ‘‘Nevruz, bahar bayramıdır. Baharın geldiği günü kutlayan bir bayramdır. Kimin kutladığı, ne zaman, nerede ve nasıl kutlandığı konusunda kesin ve net bir bilgi vermek zordur. Zor şartlı bir kıştan çıkmış ve baharı bekleyen bütün insanlığın bayram günüdür. Dolayısıyla Nevruz Bayramı’nın tarihi olarak kısaca bunu söyleyebiliriz.

Kimi kaynaklara göre 12 hayvanlı Türk takviminin yılbaşı 21 Mart Nevruz günü gibi yine Göktürk Devleti’nde Uygur devletinde bu tarz uygulamaların var olduğunu biliyoruz. Dünyanın yaratıldığı günü dahi 21 Mart olduğuna Hz Adem ile Hz Havva'nın affedildiğine Cennetten kovulduklarında biliyoruz. Hz Adem'le Hz Havva'nın birbirini bulduğu gün 21 Mart olarak değerlendirilir Hz Adem'in çamurunun yoğrulduğu günden 21 Mart olarak değerlendirilir. Tarihte pek çok olay Nevruz bayramının tarihi yani 21 Mart olarak geçer ancak resmi bir satır metin bile yoktur. Nevruz Bayramını 12 ülke kutlar Afganistan, Azerbaycan, Hindistan, İran, Irak, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Pakistan, Tacikistan, Türkmenistan, Türkiye ve 13. Olarak Moğolistan kutlar. Türkiye haricinde tüm ülkeler Nevruz bayramını 10 gün tatil ederek kutlarlar’ ’dedi.

Nevruz Bayramının bazı geleneklerinden bahseden Ekrem Ayhan ‘‘Nevruz Günü, Hızır gecesiyle özdeşleştirilir ve özel bir öneme sahiptir. İnanışa göre, Hızır Aleyhisselam'ın evleri dolaşıp bir şeyler yediğine dair bir inanç vardır. Bu nedenle insanlar, bu günü evlerinde çeşitli yiyeceklerle kutlarlar. Özellikle, süt, yoğurt veya kurutulmuş yoğurt gibi ürünler masaya serilir ve Hz. Hızır'ın gelip bu yiyeceklerden tattığına inanılır. Bu geleneğe göre, o geceyi gören kişi, Hızır'ın geldiğine ve yediğine inanır ve bu yılın daha bereketli ve sağlıklı geçeceğine inanılır. Nevruz'un ayrıca özel bir çorbası olan "Köşem Nevruz çorbası" da vardır. Bu çorba, çeşitli tahıllardan yapılan ve sadece bu gün için hazırlanan özel bir çorbadır. Diğer zamanlarda bu çorbayı hazırlamak ve tüketmek adet değildir. Nevruz'un kutlanmasında, geleneksel ritüellerin yanı sıra farklı uygulamalar da bulunmaktadır. Örneğin, "kız kovalamak" adında bir ritüel vardır. Bu ritüelde, erkekler ve kadınlar arasında bir yarış düzenlenir. Yarışta, erkekler ve kadınlar bir arada koşarlar ve erkekler, kızları yakalayarak öpmeye çalışırlar. Bu ritüelde, ileride birlikte olacak çiftlerin belirlendiğine inanılır. Tüm bu uygulamalar, Nevruz'un gelişini kutlamak için toplum içinde özel anlamlar taşır. Bu gün, baharın başlangıcını kutlamakla birlikte, geleneksel ritüeller ve uygulamalarla da anlam kazanmıştır’’ sözlerini ifade etti.

Sunumun ardından Marmaris Kaymakamı’nın plaket takdimi ve öğrenciler ile birlikte okulun bahçesinde Nevruz Bayramı’nın klasiği olan ateşten atlama, demir dövme, halat çekme ve kaşıkta yumurta yarışları gerçekleşti.

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.

ÇOK OKUNANLAR

MARMARİS AJANDASI

Tümü