Çiftçilerden ithal hububat tepkisi

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde çiftçiler, ithal hububat nedeniyle ürünlerini satamadıklarını ve zor durumda kaldıklarını ileri sürdü. Kızıltepe Zahireciler...

Çiftçilerden ithal hububat tepkisi
Mardin’in Kızıltepe ilçesinde çiftçiler, ithal hububat nedeniyle ürünlerini satamadıklarını ve zor durumda kaldıklarını ileri sürdü. Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, çiftçiler için koruyucu gümrük duvarları inşa edilmesi istedi.
Kızıltepe’de çiftçiler, ithal hububat nedeniyle Türkiye’nin ihracatçıyken ithalatçı duruma düştüğünü ve ürünlerinin ellerinde kaldığını ifade etti. Satamadıkları ürünleri tarlada bıraktıklarını belirten çiftçiler, bu nedenle yeni ürün ekemediklerini dile getirdi. Zor durumda olduklarını anlatan çiftçiler, ithal hububata önlem alınmasını istedi. Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, Türkiye’de yeteri kadar hububat üretildiğini savunarak, “Ancak buna rağmen gümrük oranları sıfırlanarak, ithalata izin verilmiştir. Dünyanın en kaliteli kırmızı mercimeği Mardin ovamızda, Diyarbakır’da ve Batman’da üretilmektedir. Ama ne yazık ki Kanada’nın GDO’lu, hibritli ve bozuk malları yerli ürün altında piyasaya sokuluyor. Bu tüketicimizi mağdur ediyor, milli ekonomimize zarar veriyor, dövizimizin yurtdışına çıkarıyor. Dünyanın bir numaralı kırmızı mercimek ihracatçısıyken, bugün ne yazık ki dünyanın bir numaralı ithalatçısı konumuna geldik. Yılda 200-300 bin ton ithal edeceğiz, yılda 2-3 milyar dolarımız dışarı gidecek. Bu yanlış bir karardır, ithalat lobisinin lehine olan bir karardır. Ekonomi, Gümrük ve Tarım Bakanları bununla ilgili saha araştırması yapan ciddi bir ekiple gerçeği ortaya çıkarsın. Çiftçilerimizi koruyucu gümrük duvarlarını inşa etmeleri gerekiyor” dedi.

“Çiftçiler yalvarır duruma geldi”
Hububat Tüccarı Aysun Çınar, çiftçilerin çok mağdur olduğunu anlatarak, “Tarım Bakanlığımızın ve TMO’nun açıklamış olduğu alım fiyatları ve hasadın ortasında açmış olduğu ithal mısır ve elindeki stokları satışa sunma kararından dolayı çiftçi mağdur. Şu an biçim durmuş durumda. Erken fiyat açmamasından dolayı mısır kurutma tesisleri çok büyük zarara uğradı. Çiftçiler, kurutmacılara ve tüccarlara yalvarır konuma geldi. Çiftçilerin mağduriyeti çok büyük. Şu anda mısır kurutma tesislerinin elinde binlerce ton mısır var ve satış yok. Buna sebep ise ithal mısırın satışa sunulması ve stokların açılması” diye konuştu.

“Mısır tarlada kaldı”
Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkan Mikail Erbeyi ise TMO’nun birkaç gün önce stokta bulunan ithal malın fiyatını açıklamasının çiftçiyi mağdur ettiğini kaydederek, “Kızıltepe’de çiftçilerin mısırları tarlada kaldı. Fiyatların düşmesi nedeniyle kurutmacılar da fiyatın kendilerini kurtarmaması nedeniyle çiftçiden mal almıyor. Batıdaki fabrikalar alımlarını kurdurdular. Çiftçimiz tarladaki malını kaldıramadığı için buğday ekemiyor. Bu da mağduriyete neden oluyor” ifadelerinde bulundu.

YASAL UYARI

Marmaristv.com.tr ’ nin yerel haberler bölümünde İHA’nın abonelerine gönderdiği haberler otomatik olarak derlenmektedir. Marmaristv.com.tr editörleri otomatik akış içinde bu haberlere editoryal müdahalede bulunmamıştır. Haber içeriklerinden hukuken ilgili ajans sorumludur.

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.