Çevreci otellere elektrik desteği

Çevreye duyarlı konaklama tesislerine, elektrik enerjisi başta olmak üzere çeşitli konularda destek verilecek. Kış, yayla, termal ve kırsal turizm faaliyeti yürütmek çevreye duyarlı tesis belgesi almayı kolaylaştıracak.

Çevreci otellere elektrik desteği

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’deki otel, motel, tatil köyü gibi konaklama tesislerinin çevreye duyarlılığını arttırmak üzere harekete geçti. Bakanlık, Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi Belgesi Verilmesine Dair Tebliğ yayınladı. Tebliğ ile konaklama tesislerinin; sürdürülebilir turizm kapsamında, çevrenin korunması, çevre bilincinin artırılması, çevreye olan olumlu katkılarının teşvik edilmesi ve özendirilmesi amaçlanıyor. 

Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi Belgesi almak isteyen tesisler, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvuracak. Başvuru sahipleri, dilekçe ekinde, tesisin konuya ilişkin yaptığı çalışmaları anlatan en fazla 30 dakika uzunluğunda bir sunum da verecek. 

Su ve enerji tüketimi, kimyasal maddeler ve atık miktarlarına ilişkin verilerin periyodik olarak ölçülmesi, izlenmesi, dokümante edilmesi, hedef belirlenmesi de çevreye duyarlı tesis olabilmek için istenen şartlardan. 

Çevreye duyarlı konaklama tesisi belgesi alan işletmelere, üzerinde Çevreye Duyarlı Tesis ibaresinin bulunduğu plaket düzenlenip verilecek. Plaketlerde tesisin tür ve sınıflarını gösteren ifadeler yeşil renkli düzenlenecek. Çevreye duyarlı konaklama tesisi değerlendirme formu uygulamasında, tesislerin termal turizm, kış turizmi, yayla turizmi veya kırsal turizme yönelik faaliyet göstermesi halinde puan ilavesi yapılacak.

Daha önce Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi Belgesi almış konaklama tesislerinin, bu belgeyi taşımaya devam edebilmek için, bir yıl içinde yeni Tebliğ’deki kriterleri tamamlamaları gerekiyor. Çevreye Duyarlı Turizm tesislerinin elektrik giderlerinin bir kısmı devlet tarafından karşılanacak.

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.