Büyükşehir Meclisi'nde kadının adı yok

Yerel siyasetin önemli sahnesi Marmaris Belediye Meclisi’nde beş kadın meclis üyesi görev yapıyor. Yani 25 belediye meclis üyesinden beşi kadın. Kadının temsili açısından Marmaris Belediyesi, Muğla’nın örnek ilçelerinden biri.

Büyükşehir Meclisi'nde kadının adı yok

5 Aralık Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin yıl dönümü. Marmaris’te kadın siyasetçiler aktif rol oynuyor. Onların başında da belediye meclis üyeleri geliyor.

Marmaris Belediye Meclisi’nde 25 meclis üyesi bulunuyor.  Meclis üyelerinin beşi kadın. CHP’li Arzu Girginç, Günnur Yıldırım, Fatma İşler, Ayşe Karadoğan ve AK Partili Yeliz Kışla, Marmaris için önem taşıyan kararların altına imza atıyor.

Türk kadını için büyük önem taşıyan bugün, siyasetin lider kadınları  yine işinin başındaydı. Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, meclis toplantısında günün anlamına ilişkin bir konuşma yaptı. Kadının siyasetteki rolünün önemine dikkat çekti.

Başkan Acar’ın dikkat çektiği bir diğer önemli ayrıntı da Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi’ne ilişkindi. Zira Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi’nde hiçbir kadın meclis üyesi görev yapmıyor. Başkan Acar, demokrat ve çağdaş kent Muğla’nın büyükşehir meclisindeki bu duruma işaret etti ve kadınlara 2019 seçimleri öncesinde çağrıda bulundu.

Acar konuşmasında şunları kaydetti; “83 yıl önce bugün Mustafa Kemal Atatürk, bir çok ülkeden önce Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verdi. 5 Aralık, kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkının tescil edildiği gündür. Her söylemde ifade edilir ama gerek aile yapısı içerisinde, gerek sosyal yaşamda, siyasi yaşamda kadınlarımıza yeterince önem verilmemiştir. Biz de kadın sayısının siyasi yaşamda daha da arttırılması konusunun üzerinde önemle durulması gerektiğini düşünüyoruz. 2014 seçimlerinden sonra Muğla Büyükşehir meclisinde bir tane bile bayanın, bir hanımefendinin olmaması dikkatimi çeker. Acaba bayanlar kendileri mi istemedi, yoksa buna bir engel mi oldu? Burada görev biraz da hanımefendilere düşüyor, bastırıp mücadele etmeleri de gerekiyor. Aslında her siyasi partide daha çok çalışan, nefer gibi koşturan o partinin kadın kollarıdır. Ama iş yönetim kadrolarına girmeye geldiğinde erkeklerin pek işine gelmiyor. Kadınlar bu konuda birazcık pasif kalıyorlar sanki. Herkes bunu dikkate alırsa doğru olur diye düşünüyorum.”

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.