ARICILARIN SİT ENDİŞESİ

SİT alanlarını yeniden düzenleyen taslak Muğlalı arıcıları tedirgin etti. Arıcılar, taslakta kovan alanlarının daraltıldığını ileri sürdü. Bu durumun Dünya çam balı üretim merkezi Muğla’da bal üretimine zarar verebileceği belirtildi.

ARICILARIN SİT ENDİŞESİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığın 2014 yılında başlattığı çalışmasında SİT derecelendirmesi kaldırıldı. Bunun yerine ‘Kesin korunacak alan’, ‘Nitelikli doğal koruma alanı’ ile ‘Sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı’ olarak gruplandırma yapıldı.

Yöre halkı ve STK’ların görüşlerine başvurulmadan hazırlanan taslak  askı sürecinin de 15 gün gibi kısa olması sebebiyle eleştirilere hedef olmuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘Doğal SİT Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi’ kapsamında SİT alanlarının yeniden değerlendirilmesi çalışmasına Muğlalı arıcılardan tepki geldi. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği ve Muğla arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, yapılan çalışma ile ilgili arı yetiştiricilerinin görüşlerinin alınmadığını açıkladı.
Şahin, SİT alanlarının yeniden belirlenmesi konusunda turizmcilerin ve yatırımcıların çok farklı görüşlerinin bulunduğunu belirtti. Bugüne kadar arıcılık ve turizmin dengeli şekilde bölgede devam ettiğini söyledi. Şahin, yeni düzenlemeyle arı konaklama alanlarının daraldığına işaret etti.

Çevre ve Arı Koruma Derneği Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Turgut, da yeni düzenlemede koruma-kullanma dengesinin gözetilmediğini ileri sürdü.

Turgut,  düzenlemenin bu halinin arıcılığa zarar vereceğinin altını çizdi.

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.